Alle lampen in huis vervangen voor LED? Hier moet je aan denken!

Steeds vaker krijgt men het advies om alle lampen in huis te vervangen voor LED. Geen wonder, want ledverlichting biedt ongelooflijk veel voordelen. Het is beter voor het milieu, je bespaart geld en ze beschikken ook nog eens over een zeer lange levensduur. Genoeg redenen dus om led lampen in huis te halen. 

Althans, dat zou je misschien zeggen. Maar de meeste mensen vinden het toch lastiger om deze verandering door te voeren. Ook omdat ze bang zijn dat er nog meer veranderd moet worden. Want past een ledlamp eigenlijk wel in elk armatuur? En waar moet je nog meer rekening mee houden als je led koopt? Hier gaan we in dit artikel wat dieper op in. 

Houd rekening met de fitting van de lamp 

De meeste lampen kunnen eenvoudig vervangen worden door LED. Hier heb je geen speciaal armatuur voor nodig. Er zijn echter ook uitzonderingen. Sommige oude armaturen zijn namelijk minder geschikt voor ledverlichting. De E27, E14 en GU10 zijn de meest voorkomende fittingen. Deze zijn uitstekend geschikt voor elke ledlamp en kunnen dan ook eenvoudig vervangen worden. 

Maak je toch gebruik van een ander soort unieke fitting? Dan zit er niets anders op dan ook de armatuur vervangen. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig. Wel goed om hier eerst eens naar te kijken voordat je ledlampen aanschaft. 

Wel of niet dimbaar? 

Voordat je een nieuwe ledlamp koopt, is het belangrijk om met enkele dingen rekening te houden. Bedenk bijvoorbeeld eerst goed of de lamp dimbaar moet zijn. Dit is niet altijd nodig, maar in veel situaties is het wel handig. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een lamp voor de woonkamer? Dan is het wel zo prettig als je de sfeer naar eigen hand kan zetten. Een dimbare lamp kan dan zeker van pas komen. Zo bepaal je zelf hoeveel licht je nodig hebt voor de situatie. 

Stel, er komen mensen op visite voor een gezellige avond. Dan wil je wel wat functioneel licht hebben, maar hoeft het licht zeker niet al te fel te zijn. Wanneer je echter nog even wat wil lezen op de bank, heb je juist weer meer behoefte aan goed, helder licht. Daarom is een dimbare lamp in de woonkamer zo prettig. Dan hoef je niet verschillende lampen te gebruiken, maar is alles wat je nodig hebt in één lamp beschikbaar. 

De juiste lichtkleur 

Dan is het ook nog goed om over de lichtkleur na te denken. Bij ledlampen wordt deze uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvin, hoe feller het licht. Zo is 5000 Kelvin bijvoorbeeld gelijk aan natuurlijk daglicht, terwijl 1000 Kelvin vergeleken kan worden met het licht van een kaars. Bedenk goed naar welk licht je op zoek bent voor de ruimte. Dit hangt volledig af van de functie van de ruimte en welke activiteiten je hier voornamelijk onderneemt.

Share