Welke soorten webhosting zijn er en wat past bij mij?

Ben jij net begonnen als ondernemer of wil je je huidige onderneming ook graag online beschikbaar maken? Op dat moment heb jij een website nodig. Om een website te starten, heb je ook webhosting nodig. Een webhosting bedrijf is een plek op het internet waar jij je website op kunt laten draaien. Op deze manier staat alle data veilig en is het beschermd tegen hackers. Soms bieden hostingbedrijven ook andere services, zoals een zakelijk e-mailadres. Maar welke soorten webhosting zijn er en wat is het beste?

Shared hosting

Shared hosting is super populair en budgetvriendelijk. Hierbij worden meerdere websites ondergebracht onder dezelfde serverbronnen. Dit is perfect voor beginners, kleine websites en bloggers. Het is goedkoop en makkelijk te installeren. Dat maakt het ideaal voor starters. Soms kan shared hosting leiden tot een website die minder goed presteert, waardoor het geen goede keuze is als je veel bezoekers hebt. 

Virtual Private Server (VPS)

Een andere optie is Virtual Private Server (VPS) hosting. Je hebt hierbij toegang tot je eigen virtuele server. De fysieke hardware wordt nog steeds gedeeld met andere privé servers, maar je hebt wel specifieke en toegewijde hardwarebronnen zoals RAM en CPU die alleen voor jouw website beschikbaar zijn. Resultaat? Betere prestaties en betere beveiliging. Dit is dus geschikt voor groeiende websites en kleine tot middelgrote bedrijven.

Dedicated hosting

Met dedicated hosting heb je een volledige fysieke server voor jouw organisatie. Dit type hosting is met name geschikt voor grote websites, e-commerce platforms en bedrijven met aanzienlijk verkeer. Je hebt de beste prestaties en volledige controle over de instellingen en beveiliging. Dit is wel duurder dan shared hosting en VPS-hosting, en je moet technisch onderlegd zijn om het te beheren en onderhouden.

Cloud hosting

Cloud Hosting is een flexibele oplossing waarbij je voordeel haalt uit een netwerk van servers die verspreid zijn over verschillende locaties. Dit betekent dat je website altijd soepel kan draaien, zelfs wanneer er opeens enorm veel bezoekers opkomen. Dit is ideaal voor websites die moeten kunnen meegroeien, voor internationale startups en projecten met wisselende aantallen bezoekers. Voordeel? Je betaalt alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Voor schaalbaarheid is dit een goede keuze.

Managed hosting

Managed hosting betekent eigenlijk dat je een team hebt van experts die alles regelen voor je website, van het technische gedoe zoals serverconfiguratie en beveiligingsupdates tot het optimaliseren van de prestaties. Jij kunt je volledig richten op wat echt belangrijk is, namelijk de inhoud van je website, zonder de technische rompslomp erachter. Dit is vooral handig voor website-eigenaren die niet veel verstand hebben van de technische kant van hosting

Hoe kies je de beste webhosting?

Breng eerst je doel voor ogen. Denk na over het soort website dat je wilt bouwen, de verwachte bezoekersaantallen, je technische vaardigheden en het beschikbare budget. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een kleine persoonlijke blog te starten, is Shared Hosting vaak een betaalbare en geschikte keuze. Voor grotere e-commerce websites kan het daarentegen verstandiger zijn om te kijken naar VPS-hosting of Dedicated Hosting. Let ook op factoren zoals prestaties, beschikbaarheid, schaalbaarheid, bandbreedte, klantondersteuning, beveiliging en het totale kostenplaatje wanneer je je uiteindelijke beslissing maakt. 

Share