Middenin het jaar van zorgverzekeraar wisselen of een nieuwe verzekering afsluiten: kan dat

Het komt regelmatig voor dat mensen bij nader inzien opeens hogere zorgkosten hebben dan verwacht, en alsnog later in het jaar een aanvullende verzekering willen afsluiten. Helaas kan veranderen van zorgverzekering in principe alleen vanaf 12 november tot en met 31 januari, en is dit middenin het jaar meestal niet mogelijk. Zijn je zorgkosten hoger uitgevallen? Dan kun je gelukkig gebruik maken van een betalingsregeling. De meeste zorgverzekeraars of zorginstellingen zijn hier vaak coulant mee en geven je tot het eind van het jaar de tijd om hoge rekeningen af te betalen. In een aantal uitzonderlijke gevallen kun je wél een nieuwe zorgverzekering aanvragen op een ander moment. In dit artikel lees je wanneer je wel mag overstappen, en hoe je dit kunt aanpakken.

Wanneer mag je midden in het jaar veranderen van verzekering?

Wisselen van verzekering halverwege het jaar kan in een aantal uitzonderlijke situaties. Stel, je wordt bijvoorbeeld achttien ergens middenin het jaar, dan is het de bedoeling dat je binnen dertig dagen een eigen zorgverzekering afsluit. Ook kan het zijn dat je als Nederlander een tijd in het buitenland hebt gewoond, en je weer gaat inschrijven in Nederland, of dat je emigreert. Ook in dit geval kun je je het hele jaar door aanmelden bij een nieuwe verzekeraar. 

Er zijn nog een aantal andere uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld ook van zorgverzekering overstappen als je gaat scheiden en gezamenlijk een verzekering deelde met je partner. Of als je midden in het jaar van baan wisselt en gebruik maakte van een collectiviteitskorting via je werk. Twijfel je of je in jouw geval kunt overstappen? Neem dan even contact op met de zorgverzekeraar. 

Een verzekering uitkiezen

Misschien kun je om een van bovenstaande redenen middenin het jaar een nieuwe verzekering afsluiten of overstappen, en kom je er nog niet helemaal uit welke verzekering het beste bij je past. Of je twijfelt of je beter een aanvullend pakket kunt kiezen of genoeg hebt aan een basispakket. Zet je persoonlijke situatie eens op een rijtje, door te kijken naar jouw zorgbehoefte van de afgelopen jaren. 

Verwacht je zorg nodig te hebben die niet binnen het basispakket valt, bijvoorbeeld omdat je extra behandelingen wil in de alternatieve zorg, of extra fysiotherapie? Of staat er een grote tandheelkundige ingreep op de planning? Kies dan een aanvullend pakket. Voor het vinden van een goede aanvullende zorgverzekering raden we je aan meerdere verzekeringspakketten met elkaar te vergelijken en de voorwaarden goed door te lezen.

Heb je over het algemeen weinig gezondheidsklachten, hoef je maar twee keer in het jaar naar de tandarts en draag je geen bril of lenzen? Dan is een basisverzekering waarschijnlijk voldoende. Ook de jongerenverzekering is het overwegen waard. Deze pakketten zijn speciaal afgestemd op jongeren die over het algemeen minder zorgkosten maken. 

Share