Is een lekkage aan je CV-ketel gevaarlijk?

Help! Je CV-ketel lekt opeens water, is dit gevaarlijk? Een goed werkende CV-ketel zorgt ervoor dat je warm kunt douchen en tijdens de koude winterdagen je verwarming wat hoger kunt zetten. Maar nu is je CV-ketel opeens begonnen met lekken, je vraagt je af of dit gevaarlijk is en wat je hieraan kunt doen. In dit artikel geven we jou antwoord op al je vragen over de lekkage aan je CV ketel

Hoe weet ik of mijn CV-ketel lekt?

Er zijn verschillende manieren waaraan je kan zien of je CV ketel lekt:
-    Je moet opeens je CV-ketel vaker bijvullen dan normaal
-    Je krijgt slechts een heel dun straaltje warm water uit de kraan
-    Je lijkt je huis maar niet warm te krijgen ondanks dat de verwarming helemaal open staat
-    Je ziet of hoort om de zoveel seconden een druppel vallen (vaak zie je dan ook wat aanslag op of rond de ontluchter van de ketel)

Belangrijk om te weten is wel dat als je een verwarming hebt die lekt, het lek waarschijnlijk niet in de CV-ketel zit maar in de radiator zelf. 

Is een lekkende CV-ketel gevaarlijk?

Nu je vastgesteld hebt dat je CV ketel daadwerkelijk lekt, vraag je je vast af of dit gevaarlijk is. Een lekkende CV-ketel op zich is niet mega gevaarlijk. Het is niet zo dat je onmiddellijk je huis moet verlaten, maar er kunnen wel gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral als je CV-ketel bijvoorbeeld dicht bij elektriciteit zit. Water en elektriciteit zijn namelijk geen goede combinatie. Zodra water en elektriciteit met elkaar in contact komen kan er namelijk kortsluiting ontstaan, wat weer kan leiden tot brand. Het is dus wel belangrijk om na het ontdekken van een lek snel te handelen en een CV-monteur in te schakelen. 

Naast een waterlek kan er ook sprake zijn van een gaslek. Dit is een groter probleem. Als er een scheurtje ontstaat in een oude leiding van de ketel kan er koolmonoxide vrijkomen. Koolmonoxide is een geur- en kleurloos gas wat erg schadelijk is voor je gezondheid. Als je dit gas inademt kun je hoofdpijn krijgen, misselijk worden of flauw vallen. Er zijn zelfs een aantal gevallen met dodelijke afloop. 

Kan ik het voorkomen?

Er wordt altijd gezegd: “voorkomen is genezen”. Dit geldt ook voor lekkages aan je CV ketel. Eigenlijk is de oplossing om te voorkomen dat jouw CV-ketel gaat lekken erg simpel: gewoon regelmatig je CV onderhouden. Als de ketel regelmatig wordt gecheckt en onderhouden is de kans op lekkages veel kleiner. 

Twijfel je nou aan je CV ketel lekkage, riool lekkage of lekkende radiator? Schakel dan altijd een erkend bedrijf in om met je mee te kijken. 

Share

Recent toegevoegd