9 Trucs om met beleggen in crypto te beginnen

Je hebt vast weleens van Bitcoin gehoord, nietwaar? Of misschien heb je zelfs al een stukje van een Ethereum-munt in je digitale portemonnee. Maar voordat je in de spannende wereld van cryptocurrency duikt, is het belangrijk om je basis te verstevigen. In deze blog geven we je negen trucs om verstandig van start te gaan met beleggen in crypto. Laten we beginnen!

Ga eerst voor de meer bekende munten

Beginners, opgepast! Het kan verleidelijk zijn om in de meest obscure digitale munt te investeren in de hoop op het volgende grote succes. Maar laten we eerlijk zijn, dat is als zoeken naar een speld in een digitale hooiberg. Ga in plaats daarvan voor de klassiekers, zoals Bitcoin of Ethereum. Deze digitale valuta hebben zich in zekere mate bewezen en je vindt er een schat aan informatie over. Op deze manier bouw je een sterke basis op voordat je verder gaat naar investeringen met wat meer risico.

Houd rekening met halving

Als je denkt aan ‘halving’, denk je misschien aan je chocoladereep in tweeën breken. In crypto is het een soortgelijk iets, het is een belangrijke gebeurtenis waarbij de beloning voor miners halveert, wat invloed kan hebben op de prijs. Het is dus zeker iets om in de gaten te houden! Elke 4 jaar vindt er een halving plaats bij Bitcoin, dus houd hier rekening mee bij het bepalen van je investeringsstrategie.

Werk aan je basiskennis

Voordat je je zuurverdiende geld in crypto investeert, doe jezelf een plezier en neem wat tijd om de basics te leren. Snap wat blockchain is, hoe transacties werken en wat termen als ‘decentralisatie’, ‘smart contracts’ en ‘ICO’ betekenen. Het internet staat bol van de gratis bronnen, van YouTube-video’s tot blogs en online cursussen. Zo ben je niet alleen beter voorbereid, maar kun je ook met meer vertrouwen in gesprekken en discussies duiken. Het is net als leren zwemmen – je wilt toch eerst weten hoe je moet drijven voordat je in het diepe springt?

Begin klein

Laten we eerlijk zijn, de wereld van crypto kan voelen als een wild avontuur in een onbekende jungle. Maar je hoeft geen fortuin te spenderen om deel te nemen aan deze expeditie. Begin klein, met bedragen die je kunt missen. Zie het als je entreekaartje voor het leren en ervaren van de cryptomarkt zonder je financiële welzijn op het spel te zetten. Door klein te beginnen, krijg je de kans om de markttrends te observeren, te leren van je eerste investeringen en geleidelijk met meer kennis en vertrouwen je inzet te verhogen.

Diversifieer je portefeuille

Net zoals je niet al je eieren in één mandje wilt leggen, is het belangrijk om je crypto-investeringen te spreiden. Met een gediversifieerde portefeuille verlaag je het risico en vergroot je de kans op rendement. Denk eraan om in verschillende crypto currencies te investeren, maar ook in andere vormen van activa zoals aandelen of obligaties. Het mooie van diversificatie is dat het je niet alleen beschermt tegen volatiliteit in de crypto-markt, maar je ook de kans geeft om te leren en te investeren in verschillende facetten van de financiële wereld.

Wees je bewust van markttrends

De crypto-markt is als het weer: veranderlijk en onvoorspelbaar. Soms schijnt de zon en stijgen de prijzen tot ongekende hoogtes en op andere momenten lijkt het alsof er een eindeloze storm heerst. Volg het nieuws, luister naar experts, maar filter altijd de informatie met een gezonde dosis scepsis. Door op de hoogte te blijven van markttrends en hierop te anticiperen, kun je betere beslissingen nemen.

Stel duidelijke doelen

Wat wil je bereiken met je investering? Een luxe leaseauto, of misschien een klein vakantiehuisje? De studie van je kinderen? Duidelijke doelen helpen je gefocust te blijven en maken het nemen van beslissingen makkelijker. Hierdoor ben je minder geneigd om impulsieve en emotionele beslissingen te maken die je later opbreken.

Overweeg dollar-cost averaging

Dollar-cost averaging houdt in dat je niet al je geld in één keer inzet, maar juist regelmatig kleinere bedragen investeert. Dit kan elke dag, week, maand, etc. zijn. Het mooie van deze aanpak is dat je niet constant de markt hoeft te timen. Je investeert door dik en dun, wat kan helpen om de pieken en dalen van de markt wat te gladstrijken.

Houd emoties onder controle

We kennen allemaal die plotselinge drang om alles te verkopen wanneer de koersen dalen, of juist te kopen als ze door het dak gaan. Maar pas op, emoties zijn slechte raadgevers! Onderdruk paniek over overmatig enthousiasme en houd het hoofd koel; zo zorg je ervoor dat je geen onnodig verlies lijdt en ga je voor succes!

Share