Zorgverzekering vergelijken? Hier moet je op letten!

Wil jij een zorgverzekering vergelijken? Dan moet je op verschillende dingen letten. Er zijn in Nederland verschillende zorgverzekeringen af te sluiten. Natuurlijk wil jij de goedkoopste verzekering met de beste opties afsluiten. In dit artikel geven we tips voor het kiezen van een goede zorgverzekering. Hiermee wordt het eenvoudiger om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken. Er kan op websites van zorgverzekeraars gekeken worden. Een andere goede optie is om een vergelijkingssite te raadplegen. 

Zorgverzekering vergelijken 

Een zorgverzekering vergelijken moet met precisie gebeuren. Voordat je dit doet is het raadzaam te weten hoe een goede vergelijkingssite te herkennen is. Aan de hand van de resultaten vind je het wellicht prettig om zelf een vergelijking te maken. En misschien wil je wel meer informatie hebben voordat je een keuze maakt. Breng dan aan de hand van het resultaat eens een bezoekje aan sites van 3 zorgverzekeraars. Er kan ook gekeken worden in vergoedingstabellen. Daar staat vermeld wat een verzekering exact dekt. 

Basisverzekeringen 

Vanaf het 18e levensjaar is iemand wettelijk verplicht een verzekering voor de zorg te nemen. Over een  zorgverzekering 18 jaar moet goed nagedacht worden. Mensen kunnen er in ieder geval vanuit gaan dat basisverzekeringen dezelfde zorg dekken. Dit is ongeacht welke zorgverzekeraar het betreft en is vastgesteld door de overheid. Een basisverzekering kan in een aantal zaken wel verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de service die wordt geboden en de prijs die betaald moet worden. Je kan zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. In sommige situaties lijken de verschillen groter dan ze daadwerkelijk zijn. 

Stel vast welke zorg jij nodig hebt

De regeringsfunctionarissen bepalen wat er in een basispakket zit. Kosten voor onder andere de huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek worden standaard gedekt. Heb jij de verwachting zorg te gebruiken die niet standaard in de basisverzekering zit? Dan is het goed om na te denken of je deze kosten zelf wilt betalen of een aanvullende verzekering wilt nemen. Extra dekking kan bijvoorbeeld goed uitkomen bij (extra) tandartsbezoeken of als je bij een fysiotherapeut behandeld moet worden. Een ander voorbeeld waar een aanvullend pakket uitkomst kan bieden is als je zwanger bent en gaat bevallen. 

Controleer de basisverzekering 

Het advies is om voor basisverzekeringen te controleren of het verzekeringsbedrijf samenwerkt met zorgverzekeraars waar jij een goed gevoel bij hebt. Vaak zijn er afspraken gemaakt over een maximaal aantal behandelsessies bij bepaalde zorgaanbieders. Dan kan het risico zijn dat je na een maximaal aantal behandelingen zelf voor de kosten moet opdraaien.

Eigen risico wel of niet verhogen

Je kunt je afvragen of je jouw eigen risico wilt verhogen. Jaarlijks is het bedrag aan eigen risico voor een basisverzekering vastgesteld. Het is wettelijk verplicht om deze kosten te betalen. De eerste zorgkosten die gemaakt worden zullen dus zelf betaald moeten worden. Er kan vrijwillig gekozen worden het eigen risico te verhogen. Zorgverzekeraars geven dan korting op het maandelijks te betalen premiebedrag voor de zorgverzekering. 

Diverse zorgpolissen

Er bestaan diverse zorgpolissen. Je kunt onder andere de keuze maken voor een naturapolis. Bij dit pakket maakt jouw verzekeraar de keuze uit zorgaanbieders, waar ook contracten mee worden afgesloten. Als je zorg nodig hebt, kies je uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders. Er kan voor een restitutiepolis worden gekozen. Je kiest dan zelf jouw zorgaanbieder en het verzekeringsbedrijf zal jouw kosten vergoeden. 

Belangrijk bij overstappen 

Ten slotte is het belangrijk om van zaken op de hoogte te zijn als je wilt overstappen. Het is niet noodzakelijk om de basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde partij af te sluiten. Voor een aanvullend pakket kunnen speciale voorwaarden van kracht zijn. Bijvoorbeeld dat er een hogere premie moet worden afgedragen. 

Behandeling tijdens overstapperiode

Het kan voorkomen dat je behandeld moet worden tijdens de overstapperiode. Dan zal de nota naar de verzekeringspartij gaan waar je verzekerd was toen de behandeling van start ging. De startperiode staat meestal vermeld in het eerste contract met de zorgverzekeraar.

Toestemming zorgverlener

Er zijn behandelingen uit een basisverzekering waarbij toestemming moet worden verkregen van je zorgverlener. Was je bijvoorbeeld gemachtigd voor ziekentransport of fysiotherapie bij jouw oude verzekeraar? Dan zal het nieuwe bedrijf dit overnemen. Dit geldt eveneens voor afspraken die zijn gemaakt over persoonsgebonden budgetten. 

Geen medische selectie 

Voor aanvullende verzekeringen wordt door verzekeraars vrijwel geen medische selectie meer toegepast. Heel soms gebeurt dit als er sprake is van aanvullende pakketten die zeer uitgebreid zijn. Bij de overstap kan een wachttijd worden ingesteld. Kosten worden dan niet meteen vergoed.

Share