Zo bescherm je je inbox tegen spam en phishing

In de huidige digitale wereld kun je niet zonder een goede bescherming tegen spam en phishing. Ongewenste e-mails zijn in het minst erge geval alleen maar hoogst irritant, maar in het ergste geval wordt na het klikken op een link je bankrekening leeggeplunderd. Dan lijkt het bijvoorbeeld alsof die mail afkomstig is van je bank of van het beste online casino waar je laatst een keer een potje poker hebt gespeeld. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom enkele praktische tips om je inbox schoon en veilig te houden.

Gebruik een goede spamfilter

De meeste e-maildiensten, zoals Gmail en Outlook, hebben ingebouwde spamfilters die ongewenste e-mails automatisch detecteren en naar de spamfolder dirigeren. Schakel deze functie zeker in. Controleer wel regelmatig de map ‘ongewenste mail’, om te kijken of daar niet per ongeluk legitieme mails in zijn beland. Een goede spamfilter kan een groot deel van de ongewenste berichten tegenhouden.

Deel niet overal je e-mailadres

Geef je e-mailadres alleen aan vertrouwde bronnen door. En deel het liever niet op openbare fora, sociale media en andere publieke websites. Spammers scannen vaak het internet af, op zoek naar e-mailadressen die ze aan hun mailinglijsten kunnen toevoegen. Dan krijg je dus ineens allerlei ongewenste reclamemails in je mailbox. Of nieuwsbrieven waar je jezelf nooit op hebt geabonneerd. Overweeg ook het gebruik van een secundair e-mailadres, voor aanmeldingen op minder bekende websites.

Klik niet op verdachte links

Phishing-e-mails proberen je vaak te verleiden om op een link te klikken. Die je vervolgens naar een schadelijke website leidt. Let daarom goed op verdachte e-mails. Vooral als ze ongevraagd zijn en je vragen om persoonlijke informatie in te vullen of je wachtwoord te wijzigen. Controleer áltijd de afzender en beweeg met je muis over de link om het daadwerkelijke webadres te zien voordat je erop klikt. En klik liever niet op links in mails, maar ga direct naar de website van het betreffende bedrijf of de instantie.

Verifieer de afzender

Controleer altijd de e-mailadressen van afzenders. Vooral bij e-mails die om gevoelige informatie vragen. Phishers gebruiken vaak e-mailadressen die verbazingwekkend goed líjken op die van legitieme bedrijven. Maar er zitten dan kleine afwijkingen in. Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met het bedrijf of de instantie, via hun officiële contactgegevens. En uiteraard níét via de gegevens in de e-mail zelf.

Gebruik twee-factor-authenticatie (2FA)

Twee-factor-authenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je mailaccount. Zelfs als iemand je wachtwoord weet te bemachtigen, kan hij zonder de tweede factor (meestal een code die naar je telefoon wordt gestuurd) niet inloggen. Schakel 2FA in voor al je belangrijke accounts.

Installeer anti-virussoftware

Een goede anti-virussoftware beschermt je tegen schadelijke bijlagen en downloads die via e-mail in je inbox belanden. Zorg dat je software altijd up-to-date is, om de nieuwste bedreigingen te kunnen detecteren en blokkeren.

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden

Gebruik voor je e-mailaccount een sterk en uniek wachtwoord dat je nergens anders voor gebruikt. Zo wordt het voor cybercriminelen moeilijker om toegang tot je account te krijgen, zelfs als ze wachtwoorden van andere websites bemachtigen. Je kunt overwegen om een wachtwoordbeheer-app te gebruiken om je wachtwoorden veilig op te slaan en gemakkelijk te beheren.

Share