Wat is het verschil tussen kachels van plaatstaal, gietijzer en speksteen?
Er is een groot aanbod aan haarden en kachels te vinden. Het is dan ook niet zo gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je een keuze wilt maken. Er is natuurlijk verschil tussen hoe je de kachel stookt, maar ook in het materiaal waar de kachel van gemaakt is. We gaan je de verschillen vertellen tussen een kachel van speksteen, gietijzer of plaatstaal.
Een speksteenkachel
Speksteen is een natuursteen die voornamelijk komt uit Finland en Brazilië. Het is een steensoort die bekend staat om het feit dat hij goed warmte vasthoudt. Dit maakt het dan ook ideaal voor het maken van een kachel. Wel zijn speksteenkachels erg zwaar. In vergelijking met gietijzer en plaatstaal, neemt een speksteenkachel echt de warmte op.
Het duurt daarom dan ook langer tot hij van buiten warm is dan bij een andere soort kachel. Het speksteen geeft vooral stralingswarmte, wat betekent dat het dus de meest aangename warmte afgeeft. Dit maakt een speksteenkachel dan ook een veilige kachel, aangezien je je vingers bijna niet kunt branden aan het speksteen.
Plaatstalen kachels
Een kachel van plaatstaal heeft over het algemeen een mooie strakke uitstraling. Deze soort kachels zien we dan over het algemeen ook het meeste terug in onze moderne interieurs. Ze geven over het algemeen directe stralingswarmte uit, maar sommige modellen geven ook convectiewarmte. Convectiewarmte is warmte die zich via opstijgende lucht verplaatst.
Een plaatstalen kachel wordt snel warm en voelt ook snel warm aan de buitenkant. Dit is de directe stralingswarmte. Je moet hierbij wel rekening houden met dat je dingen niet te dicht bij de kachel moet plaatsen. Daarentegen verplaatst de convectiewarmte zich beter door de ruimte als het gecombineerd wordt met een ventilator. Op deze manier geeft het een fijne behaaglijke warmte af.
Gietijzeren kachels
Gietijzeren kachels zijn vaak een stuk decoratiever in vergelijking met speksteen- en plaatstaal kachels. De onderdelen worden uit 1 stuk gegoten, maar hoeven niet per se klassiek te ogen. Ook moderne kachels worden vaak genoeg van gietijzer, of gedeeltelijk van gietijzer gemaakt. Het is een degelijk materiaal en zit qua warmteafgifte eigenlijk tussen een plaatstalen en een speksteenkachel in.
Ook een gietijzeren kachel geeft vooral stralingswarmte. Gietijzer heeft wat langer nodig om op te warmen, maar houdt wel langer zijn warmte vast. Over het algemeen is gietijzer ook wat duurzamer dan plaatstaal, indien het wel gietijzer van goede kwaliteit is en het ook goed onderhouden wordt. Het is erg vormvast, waardoor het ook mogelijk is om een emaille laag over het gietijzer aan te brengen. Deze laag biedt mogelijkheden om de kachel een andere uitstraling en kleur te geven.