Wat is het belang van een goed fundament? Ervaringen!

Een betonpoer is een veelgebruikt onderdeel om een gebouw te funderen. Veel mensen zijn onbekend met betonpoeren, terwijl je ze waarschijnlijk regelmatig hebt gezien.

Funderen, waarom en hoe?

Een fundering is noodzakelijk om het gewicht van een bouwwerk te verdelen over de grond waar het bouwwerk op staat. Als dit niet op de juiste manier wordt gedaan kan het gebouw gaan scheuren, verzakken en zelfs compleet instorten. 


Maar wat is een betonpoer? De makkelijkste uitleg is dat je een betonpoer een beetje kunt vergelijken met een betonvoet voor een parasol. Een betonpoer is een blok wat tussen het bouwwerk en de ondergrond staat. Meestal is de betonpoer van onderen breder dan van boven, waardoor het gewicht beter wordt verspreid. Bovenin de poer zitten meestal één of meerdere gaten voor bouten, of er zijn al bouten in meegegoten. Een stelplaat zorgt dat je het bouwwerk altijd waterpas kunt stellen, zelfs als deze later wat zou verzakken.


Betonpoeren zijn er in alle soorten en maten, en er zijn zelfs ronde poeren. De laatste worden weliswaar wat minder toegepast, maar sommige mensen vinden deze beter passen bij de uitstraling van het bouwwerk. Ook kan je betonpoeren in verschillende kleuren krijgen, maar donkere (zwarte) en betongrijs komen het meest voor.
Vaak zie je betonpoeren bij kleinere bouwwerken zoals carports, veranda's en (tuin)huisjes.
Maar ook bij grote bouwwerken worden betonpoeren gebruikt, maar dit zijn meestal veel meer poeren, en deze zijn ook een stuk groter.

Betonpoer kopen of zelf maken?

Allereerst moet je uitzoeken of betonpoeren voldoende zijn waar je wilt bouwen.  In het Zuiden en Oosten van Nederland vind je stevige klei met zandlagen. Als je bouwwerk niet te groot en te zwaar is kan op staal gebouwd worden. Hiermee wordt bedoeld dat de poer direct op zand kan staan, niet dat er een stalen plaat in de grond ligt. Dit in tegenstelling tot andere delen van Nederland waar slappe, beweeglijke, klei- en veengrond ervoor zorgt dat je moet funderen met betonpalen of betonplaten. 


Als je hebt uitgevonden dat betonpoeren voldoen voor jouw bouwwerk, is de vraag hoe je hier aan komt. Het makkelijkst is om betonpoeren kant en klaar te kopen. Met een betrouwbare leverancier weet je zeker dat je goede kwaliteit krijgt, tegen een goede prijs, maar ook dat je met eventuele vragen bij hem terecht kan. Vergeet niet, het is de basis van je bouwwerk, het zou erg zonde zijn als daar iets mee gebeurt omdat je probeert een paar centen te besparen. Nog afgezien van het risico dat een bouwwerk helemaal kan instorten als de verzakkingen te groot zijn.

Ook is het mogelijk om zelf betonpoeren te maken, het is alleen wel veel werk

Je begint met een gat te graven tot een diepte waarop de zandlaag stevig genoeg is om niet meer in te zakken, maar in ieder geval onder de vorstgrens. Dan maak je een ombouw waarin beton wordt gestort om de poer te maken. Deze ombouw kan gemaakt worden van hout, wat meestal wordt gedaan, maar pvc pijpen of oude rioolbuizen worden ook wel eens gebruikt. 


Daarna is het een kwestie van beton mengen, en het storten in de eerder gemaakt ombouwen. Als je echt dapper bent kan je zelf beton maken. Meng 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Eerst moet je het grind en het zand droog mengen, daarna voeg je het cement toe en als laatste water. Let op met de hoeveelheid water, te veel maakt het beton minder sterk.
Natuurlijk kan je ook kant-en-klare betonmortel kopen, hier hoef je alleen nog water aan toe te voegen.


Als het beton klaar is kan dit gegoten worden om de betonpoeren te maken. De ombouw smeer je van binnen in met speciale olie, zodat deze verwijderd kan worden nadat het beton is uitgehard. Soms wordt de ombouw in plaats gelaten, dan kan er direct in de ombouw gestort worden zonder olie te gebruiken.
Als de beton in de ombouw is gestort moet de lucht eruit geklopt worden zodat het beton goed kan uitharden voor je kan beginnen te bouwen.


Alles bij elkaar hoop ik dat het duidelijk is dat bij bouwen van een schuurtje, veranda of tuinhuisje, het zelf maken van betonpoeren heel veel extra werk oplevert. Daarom is het meestal makkelijker, sneller en veelal niet veel duurder om je betonpoeren te kopen.
 


Share