Wachten op het beste instapmoment kost vaak meer dan het oplevert
Als de beurskoersen langere tijd achter elkaar stijgen, komt de twijfel op hoe lang dat houdbaar is. Angst voor een correctie maakt potentiële beleggers terughoudend. Maar daarmee blijft hun geld ook werkloos aan de zijlijn staan. En dat kost geld. Spaargeld levert maar weinig op, het gemiddelde rendement op spaargeld ligt lager dan op beleggen. Maar vind je het spannend om zelf te gaan beleggen? Laat het dan over aan de professionals. Vermogensbeheer maakt beleggen bereikbaar voor vrijwel elk instapbedrag.
Eigenlijk zijn beursrecords niets bijzonders. Want op de langere termijn stijgen de beurzen altijd en, ondanks ups en downs, worden steeds nieuwe pieken neergezet. Dat komt omdat de wereldeconomie gestaag doorgroeit en beurskoersen profiteren van de winstgevendheid en groei van bedrijven. Daarom laten beurskoersen op lange termijn een opgaande lijn zien.
Onbewust hopen beleggers op het ideale instapmoment – bijvoorbeeld na een correctie – om dan een spectaculaire winst te maken. Maar dat heeft meer weg van gokken, dan van beleggen. Beleggen doe je weloverwogen voor een doel, dat je op termijn wilt behalen.
Timen is niet te doen!
Maar wanneer begin je? Even wachten kan je duur komen te staan, waarschuwen de vermogenscoaches van de onafhankelijke vergelijkingssite Finner. Wachten kan rendement kosten. Want je weet nooit wanneer het beste moment is om in te stappen. Een buy-and-hold portefeuille levert op de lange termijn gemiddeld 7% op. Maar uitstappen na beursrecords drukt het rendement, blijkt uit onderzoek. Want records worden gevolgd door nieuwe records, ondanks tussentijdse correcties. Niemand weet wanneer de correctie voorbij is, dus de kans is groot dat je (weer) te laat instapt.
Timen van de markt is eigenlijk een ondoenlijke opgave. Wanneer doe je het goed? De koersen bewegen grillig, dus probeer maar eens het juiste moment te bepalen. Wacht je even af en blijkt de weg omhoog al te zijn ingezet, dan loop je als belegger achter de feiten aan. Daarom is het advies om belegd te blijven en alleen te beleggen voor de lange termijn.
Gelukkig is het juiste instapmoment niet bepalend voor het rendement. Bij beleggen is tijd belangrijker. En hoe langer u kunt beleggen, hoe kleiner de impact is van een eventueel ongelukkig gekozen instapmoment. Daarnaast kun je het instaprisico beperken door periodiek te beleggen. Door de instapmomenten te spreiden verdwijnt het risico van een verkeerde timing.
Beleggen levert op termijn meer op dan sparen
Met een langere beleggingshorizon levert een goed gespreide portefeuille meer op dan sparen. Hebt u vermogen dat u langere tijd kunt missen en wat u niet nodig hebt als noodzakelijke buffer? Zet dat dan aan het werk, bijvoorbeeld via een vermogensbeheerder. En als uw beleggingsdoel dan dichterbij komt, bouwt een vermogensbeheerder het risico in de beleggingsportefeuille af. Benieuwd naar het verschil in rendement tussen sparen en beleggen? Finner heeft een tool ontwikkeld, waarmee u direct het rendement van sparen of beleggen kunt zien bij verschillende scenario’s. Overtuigd om te gaan beleggen? Vergelijk vermogensbeheerders dan om de juiste partij te vinden. Instappen kan al met kleine bedragen.