Waarom is isolatie belangrijk?

Wil jij weten waarom isolatie belangrijk is? De meeste mensen weten inmiddels dat isoleren een slimme investering is. Door te isoleren kunnen grote energiewinsten behaald worden. Maar dat is nog niet alles. Er zijn veel meer voordelen te behalen. Middels dit artikel brengen we je hiervan op de hoogte. 

Waarom is isolatie belangrijk? Een aantal goede redenen!

Besparen op de energiekosten

Door isolatie blijft een huis warmer tijdens de winter en koeler als het zomer is. Zowel de airconditioning als verwarming hoeven dan minder te werken. Dit levert een mooi resultaat op, welke te zien is op je energiefactuur. Als je een totaalrenovatie laat uitvoeren kan op jaarbasis 30% op de energiekosten worden bespaard. Dit maakt het mogelijk dat je direct profijt hebt van je investering. 

Meer comfort in de woning

Er kan van meer comfort in de woning worden genoten. Isolatie verhoogt namelijk het wooncomfort. Door op de juiste manier te isoleren warmt een huis sneller op en blijft de binnentemperatuur vrijwel gelijk. Goede isolatie gaat tocht tegen en rekent af met het onbehaaglijke gevoel die koude muren anders met zich mee zouden brengen. Omdat de hitte buiten de deur wordt gehouden is het prettiger om in de eigen woonruimte te vertoeven. 

Profiteren van subsidie

Je kunt subsidie krijgen voor de isolatie van de woning. Sinds dit jaar kan iemand onder voorwaarden 30% subsidie ontvangen als de koopwoning wordt geïsoleerd. Er is een speciale investeringssubsidie te verkrijgen voor duurzame energie en energiebesparing. De isolatie moet dan bijvoorbeeld betrekking hebben op het dak, muur, vloer of kruipruimte. Er wordt alleen subsidie gegeven als er meer dan 2 isolatiemaatregelen zijn ondernomen. 

Waarde woning verhogen

Met goede isolatie kan de waarde van jouw huis verhoogd worden. Een goed geïsoleerde woning heeft meer waarde op de huur- en verkoopmarkt. Prestaties van energie tellen steeds meer mee als mensen een huis gaan kopen. Vandaar dat de isolatiewaarde direct invloed heeft op de waarde van een woning. 

Ecologische voetafdruk verkleinen

Een vermindering van CO2-uitstoot kan al bewerkstelligd worden met minder energieverbruik. Met andere woorden: isolatie is ook nog eens goed voor de planeet waarop we leven. 

Verplichtingen EPB (Energieprestatieregelgeving)

Tegenwoordig moet elke woning die nieuw wordt gebouw aan specifieke energienormen voldoen. Dit worden ook wel de EPB-eisen (Binnenklimaat en Energieprestaties) genoemd. Als je aan goede energieprestatie en thermische isolatie wilt voldoen, mag een goede isolatie niet ontbreken. Vanaf 2023 zullen er nog strengere criteria gelden. Zo zal ieder residentieel gebouw, binnen 5 jaar na de overdacht door een notaris, aan het energielabel D moeten voldoen. 

EPC-score

Kleine gebouwen, die niet-residentieel zijn, moeten zelfs al gebouwd zijn volgens het C label. Na verloop van jaren, richting de toekomst, komen er alleen nog maar strengere regels. Isolatie is niet alleen een voordelige mogelijkheid tot besparing, maar ook een efficiënte manier om een betere EPC-score te halen. EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en zegt iets over hoe zuinig een object is. 

Al met al genoeg redenen om je woning te voorzien van goede isolatie! 
 

Share