Waar moet je opletten als je je auto wilt verzekeren?

Net als veel andere dingen zijn autoverzekeringen de afgelopen jaren steeds duurder geworden. In veel gevallen hebben dit soort prijsverhogingen gewoon met inflatie te maken, maar de forse prijsstijgingen van autoverzekeringspremies hadden nog een aantal andere oorzaken. In de eerste plaats wordt er de afgelopen jaren steeds meer schade geclaimd, omdat er ook steeds meer ongelukken in het verkeer plaatsvinden.


Vooral het negeren van het verbod om mobiele telefoons achter het stuur te gebruiken blijkt een belangrijke reden voor die toename. De schade die tijdens ongelukken ontstaat is vervolgens ook vaak moeilijker te herstellen, omdat auto’s technisch steeds complexer worden, zodat er meer tijd besteed moet worden aan reparaties.


Lage premies om klanten te lokken


De premie voor het verzekeren van je auto is ook hard gestegen, omdat verzekeraars de afgelopen jaren graag extra lage premies als lokkertjes inzetten om nieuwe klanten te kunnen werven. Het is onder verzekeraars namelijk al lang geen geheim meer dat veel klanten, die bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij een verzekering voor hun auto afsluiten, uiteindelijk bij diezelfde partij – min of meer uit gemakzucht – ook allerlei andere verzekeringen af zullen sluiten. Een tijdje stunten met lage premies kunnen verzekeraars wel aan, maar de financiële buffers voor verzekerde automobilisten begonnen inmiddels dusdanig klein te worden, dat er geen andere weg meer mogelijk was dan het verhogen van de premies.


Past die goedkope verzekering wel bij je?


Het feit dat er nu hogere premies voor het verzekeren van je auto worden gehanteerd, betekent overigens niet dat de concurrentieslag tussen de verschillende verzekeraars ten einde is. Als consument kun je nog steeds een goedkope autoverzekering scoren, al zal je er nu misschien wel iets meer moeite voor moeten doen dan in het verleden. Vergelijkingssites, waarop je de verschillende premies van verzekeraars met elkaar kunt vergelijken, zijn wat dat betreft in ieder geval een eerste goede stap. Maar pas op! Een verzekering waar je een aangenaam lage premie voor betaalt zou uiteindelijk ook een spreekwoordelijke kat in de zak voor je kunnen worden als je je niet goed op de hoogte stelt van de polisvoorwaarden die aan die goedkope verzekering gekoppeld zijn. Daarnaast is het goed voorstelbaar dat een verzekeraar fors op haar serviceapparaat heeft bezuinigd om je die lage premies te kunnen bieden, zodat je wellicht meer moeite moet doen om schade te claimen als dat een keer nodig zou zijn.


Meer aandacht voor de voorwaarden


Sowieso zijn verzekeringen voor de auto geen uniforme producten. De zojuist al aangestipte polisvoorwaarden kunnen tussen verzekeraars onderling heel erg verschillen. Is bijvoorbeeld die dakdrager op je auto wel of niet verzekerd? Eigenlijk is jezelf echt goed verzekeren gewoon maatwerk waar je rustig de tijd voor zou moeten nemen om de juiste keuzes te maken. De gouden tip is dan ook om je niet alleen maar te concentreren op de laagst mogelijke premie, maar ook serieus aandacht te besteden aan het doorlezen van de verschillende polisvoorwaarden. Dat klinkt misschien heel saai, maar je zal jezelf hiervoor dankbaar zijn op het moment dat je daadwerkelijk met schade te maken krijgt en op dat moment zeker weet dat je die opgelopen schade ook echt bij je verzekeraar kunt claimen.


Share