Waar moet je op letten bij het vinden van de goedkoopste energieleverancier?

Het liefst wil je na het kiezen van een energiemaatschappij zo voordelig mogelijk uit zijn. Of die energie dan groen is of niet, maakt veel consumenten nog altijd niet uit. Wel bieden groene leveranciers vaak alsnog een heel goed tarief, waardoor groene contracten ook vaker populair zijn. Of een aanbieder inderdaad de goedkoopste energieleverancier is, hangt af van bepaalde factoren. 

Hoe kies je de goedkoopste energieleverancier?

De keuze voor de goedkoopste energieleverancier hangt samen met een aantal factoren. Om de juiste keuze te maken kun je het best een vergelijkingssite gebruiken. Zo zet je namelijk op een snelle en overzichtelijke manier alle energiemaatschappijen tegen elkaar af. Een van de belangrijkste factoren om een overzicht te krijgen is hoeveel energie je verbruikt. Dit kun je checken op de jaarafrekening van je huidige aanbieder. Heb je zo'n jaarafrekening niet, dan zijn er websites waar je een inschatting kunt maken op basis van woonoppervlak en gezinssamenstelling. Wat verder ook meespeelt bij het vinden van de meest goedkope energieleverancier is of je graag duurzame energie wilt en soms kan ook de regio waarin je woont bepalend zijn.

Waar let de consument op bij keuze energieleverancier?

Klantervaringen kunnen helpen bij het kiezen van een energieleverancier. Zeker wanneer je over wilt stappen. Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar je wil mogelijk ook weten hoe duurzaam een aanbieder is en of de dienstverlening goed is. Mogelijk vind je ook een mooie welkomstkorting belangrijk of ontvang je graag een cadeau wanneer je overstapt. Uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument en Markt blijkt dat prijs nog altijd de belangrijkste reden is om over te stappen, gevolgd door het duurzame karakter van een aanbieder en een welkomstcadeau. Service en klantvriendelijkheid is veel minder vaak een reden om te wisselen, wat betekent dat consumenten in het algemeen wel tevreden zijn over hun huidige leverancier en dat niet als voornaamste reden zien om over te stappen.

Welke energieleveranciers scoren goed?

Uit een klanttevredenheidsonderzoek over 2017 van Gaslicht blijkt dat ondervraagden gemiddeld een 7,7 gaven aan hun nieuwe energieleverancier nadat ze overstapten. Het hoogste cijfer, een 8,4, was daarbij voor Vandebron. Dit is een relatief nieuwe, groene energieleverancier die sinds 2013 bestaat. Gemiddeld krijgt Vandebron een 8 als cijfer voor prijsstelling, daar waar een grote energieleverancier als Essent bijvoorbeeld een 7 scoort. Ook een andere duurzame aanbieder, Greenchoice, scoort goed in het onderzoek van Gaslicht.com, met een 8,1 als gemiddelde cijfer. Greenchoice staat als leverancier van groene stroom sowieso goed aangeschreven, want komt ook in de Energie Awards van vergelijkingswebsite Pricewise als tweede uit de bus, achter Oxxio. Dat Oxxio in 2017 opnieuw de Gouden Energie Award won bij Pricewise, met een 8,1, dankt de prijsvechter onder de energieleveranciers vooral aan het feit dat het de prijzen laag kan houden en de online dienstverlening prima in orde is. Hierop scoort Oxxio ook hoog bij de andere energievergelijker, met voor zowel prijsstelling als dienstverlening een dikke 8. Grote energieleveranciers als Eneco en Nuon doen het overigens ook niet slecht; in het onderzoek dat Pricewise deed voor de Energie Awards, scoren deze aanbieders gemiddeld een 7,7 en eindigen ze daarmee in de top 6. Welke energieleverancier voor jou het meest gunstig is, kun je het best ontdekken met een energievergelijker. Zoals hierboven vermeld is het aanbod namelijk situatiegebonden. 
 

Share

Recent toegevoegd