Starten in de techniek? Zo doe je dat!

De techniek is een erg brede sector, waarbij de werkzaamheden uiteenlopen. Als monteur ben je onder andere verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van installaties en machines en het uitvoeren van reparaties. Is het altijd al jouw droom geweest om als monteur aan de slag te gaan in de techniek, maar heb je geen idee waar je moet starten? Na het lezen van dit blog weet jij binnen no-time welke stappen je moet ondernemen voor een uitdagende baan in de techniek.

Verschillende mogelijkheden

1.    Welke opleiding heb ik nodig? 

Je hebt besloten om aan de slag te gaan als monteur, maar welke opleiding heb je nodig? Als je monteur wil worden, is er geen specifieke opleiding te benoemen. De term monteur is namelijk vrij algemeen. Wil je als assemblage monteur aan de slag of als monteur technische dienst? Voor het beroep monteur zijn uiteenlopende opleidingen te bedenken, bijvoorbeeld mechatronica. Opleidingen tot monteur lopen van mbo-niveau tot hbo-niveau en universitair niveau. Over het algemeen is een diploma op mbo-niveau 3 of 4 vereist, maar de soort opleiding hangt af van de sector en de soort functie.

2.    Kan ik me ook laten bijscholen? 

Heb je al een opleiding gevolgd en wil je je laten bijscholen? Dan zijn er diverse mogelijkheden om je als monteur bij te laten scholen met vakgerichte opleidingen en cursussen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Daarom is het belangrijk om, bijvoorbeeld als machinebouwer, aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Veel technici weten niet dat je hiervoor het STAP-budget kan inzetten. Het STAP-budget is een subsidie waarbij je een persoonlijk ontwikkelbudget krijgt van maximaal € 1.000,- per jaar. Hiermee kan je bijvoorbeeld je heftruckcertificaat behalen of een cursus volgen over timemanagement. Zet dus je STAP-budget in en investeer in jezelf!

3.    Leren en werken tegelijk 

Wil je blijven werken om bijvoorbeeld je huur te kunnen betalen, maar wil je wel blijven leren? Dat kan! In de techniek zijn er veel mogelijkheden om leren en werken te combineren, bijvoorbeeld met een in-house opleidingstraject. Vakspecialisten leren jou de kneepjes van het vak en maken jou wegwijs in de techniek, zodat jij straks zelfstandig aan de slag kan met uitdagende projecten. 

Machinebouwer starterfuncties 

Na het behalen van je opleiding of cursus is het tijd om op zoek te gaan naar een passende functie. Dit kan lastig zijn, want waar begin je? Wil je aan de slag als machinebouwer? Synsel Techniek biedt verschillende vacatures machinebouwer aan. Misschien heb je al een duidelijk beeld van een andere functie waarop je wil solliciteren. Bij Synsel Techniek is er altijd een vacature die bij jouw wensen en ambities past.

 

Share