Leukste evenementen om in 2023 in Nederland te bezoeken

Het kan heel fijn zijn om eens een keer in eigen land te blijven voor een activiteit. In Nederland is namelijk meer dan genoeg te doen, zonder dat je daar ver voor hoeft te reizen. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet wat je in het jaar 2023 allemaal kunt verwachten.

Een prettig verblijf in Nederland

Toegegeven, Nederland is niet erg groot, maar met een beetje pech moet je voor een evenement toch al snel een uurtje of drie rijden. Als je een leuk evenement hebt gevonden is het altijd handig om op een website als huurportaal.nl te kijken of er in de buurt ook een accommodatie beschikbaar is. Zeker als je met het openbaar vervoer gaat is dat erg handig, want in Nederland wil het nog wel eens voorkomen dat de laatste trein je toch niet op je eindbestemming kan brengen. Met het juiste verblijf heb je meer vrijheid en kun je gemakkelijker besluiten om ergens wat langer te blijven als het gezellig is.

Bevrijdingsfestival

Ieder jaar wordt op 5 mei in Nederland de vrijheid gevierd en ook dit jaar zijn er weer een aantal steden die het groots aanpakken. In totaal worden er in 14 steden door heel Nederland meer dan 300 optredens verzorgd, die grotendeels gratis te bezoeken zijn. Voor alsnog zijn alleen nog de artiesten Froukje, MEAU en Tabitha bekend, maar daar zullen ongetwijfeld nog veel grote namen bij komen. Houd de website van jouw lokale festival dus goed in de gaten en zorg ervoor dat je geen seconde hoeft te missen.

Queer en Pride Amsterdam

Dit jaar kun je in Amsterdam alweer voor de 27ste keer genieten van het Pride Festival, dat voor de eerste keer het Queer en Pride festival heet, waarbij er meer aandacht is voor verschillende groepen. De aftrap is op 22 juli met de Pride Walk en vervolgens kun je maar liefst twee weken door de hele stad verschillende kleinere evenementen vinden. Het hoogtepunt, de bekende botenparade vindt dit jaar plaats in het weekend van 5 en 6 augustus. Wat dit evenement zo bijzonder maakt is dat het verspreid over de hele stad is en dat veel onderdelen gratis toegankelijk zijn. Ook met een wat kleiner budget kun je dus gewoon meedoen.

Amsterdam Dance Event

We blijven nog even in de hoofdstad, namelijk voor het wereldwijd bekende ADE. Na een succesvolle editie in 2022 keert het dit jaar weer terug op 18 tot en met 22 oktober en toevallig viert dit festival ook het 27ste jubileum. Je kunt verwachten dat je niet alleen andere bezoekers uit heel Nederland zal tegenkomen, maar van over de hele wereld. Buitenom de grote evenementen die in de avond worden georganiseerd, zijn er ook altijd overdag genoeg leuke dingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een yogaklasje volgen in een club of alvast even opwarmen voor de avond tijdens het boodschappen doen. Je kunt deze week echt niet om het evenement heen als je in de hoofdstad bent.

Amstel Gold Race

In heel Nederland wordt de wielersport steeds populairder en daarom trekken evenementen ook steeds meer supporters aan. Op zondag 16 april start op het Vrijthof in Maastricht de Amstel Gold Race, die zal eindigen in Valkenburg. Voor de renners een zware opgave, maar voor de toeschouwers juist een groot feest. Rondom het plein kun je leren wat echte Limburgse gezelligheid is. Er zijn veel kraampjes met eten en drinken en ook voor het entertainment wordt gezorgd. Ook als je geen fietsliefhebber bent kun je je hier de hele dag prima vermaken.

Vrouwen WK voetbal

Net als de wielersport heeft ook het voetbal voor vrouwen in de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. De Oranje Leeuwinnen hebben in 2017 hun eerste Europese titel gepakt en sindsdien zijn zij niet meer te stoppen. Dit jaar zullen zij in Australië en Nieuw-Zeeland opnieuw laten zien wat ze in huis hebben in wedstrijden tegen de Verenigde Staten, Vietnam en de winnaar van de kwalificatiepoule met Portugal, Kameroen en Thailand. Tussen 20 juli en 20 augustus kleurt iedere kroeg in Nederland weer oranje en kun je onze vrouwen in stijl aanmoedigen. Wil je ook de mannen in actie zien? Zij spelen in Enschede en Rotterdam voor de Nations League.

Oerol

Vrijdag 9 juni tot zondag 18 juni kun je op Terschelling weer terecht voor het Oerol festival dat volledig draait om kunst en cultuur. Het feit dat alles zich in de duinen en op het strand afspeelt maakt het een extra bijzondere ervaring, die de reis zeker waard is. Tijdens het festival gaan veel projecten in première, dus als je een echte liefhebber van theater bent kun je dit festival eigenlijk niet missen. Het programma wordt op 2 mei van dit jaar volledig bekendgemaakt en de kaartverkoop start vervolgens op 10 mei. Zet deze data in je agenda want dit jaar wil je Oerol echt niet missen.

Share