Juridische aspecten van de transitievergoeding

Wanneer je ontslagen wordt of je contract niet wordt verlengd, heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding die bedoeld is om je overgang naar een nieuwe baan wat soepeler te laten verlopen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? We zetten de belangrijkste juridische aspecten voor je op een rij.

Wanneer heb je recht op transitievergoeding?

In principe heb je recht op een transitievergoeding zodra je werkgever jouw contract beëindigt, ongeacht of je een vast of tijdelijk contract had. Ook als je zelf ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar gedrag van je werkgever, kun je in sommige gevallen aanspraak maken op de transitievergoeding. De hoogte ervan hangt af van hoe lang je in dienst bent geweest en hoe hoog je bruto maandsalaris (plus structurele looncomponenten) was.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

De vergoeding wordt berekend op basis van de hoogte van je maandsalaris en het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Je krijgt een derde van je maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Werkte je bijvoorbeeld zes jaar bij je werkgever, dan heb je recht op 6 x 1/3 jaar = twee volle bruto maandsalarissen als transitievergoeding.

Transitievergoeding voor oudere werknemers

De transitievergoeding voor oudere werknemers kan aanzienlijk hoger uitvallen. Tot 2020 gold er een gunstigere regeling voor werknemers van 50 jaar en ouder, maar deze is inmiddels vervallen. Wel blijft de algemene regel gelden: hoe langer je in dienst bent, hoe hoger de transitievergoeding uitpakt.

Uitzonderingen en bijzonderheden

Niet in alle gevallen heb je recht op een transitievergoeding. Bijvoorbeeld als je werkgever failliet gaat of als je wordt ontslagen wegens ernstig verwijtbaar gedrag, zoals fraude of diefstal. Ook als je zelf ontslag neemt, kom je in de basis niet in aanmerking voor de transitievergoeding. Twijfel je of je recht hebt op een transitievergoeding? Dan is het slim om juridisch advies in te winnen.

De opzegtermijn en transitievergoeding

Let op dat je werkgever de wettelijke opzegtermijn bij ontslag correct hanteert. De opzegtermijn van een vast contract is meestal één tot vier maanden, afhankelijk van hoe lang je in dienst bent. Er kan echter een andere opzegtermijn in je arbeidscontract overeen zijn gekomen. De opzegtermijn heeft geen invloed op de hoogte van je transitievergoeding, maar wel op de ingangsdatum van een eventuele WW-uitkering. Een foutief toegepaste opzegtermijn kan leiden tot een inkomensgat.

Hoe vraag je je transitievergoeding aan?

Eigenlijk is het ‘aanvragen’ niet van toepassing. Je legt de voorwaarden van je ontslag meestal vast in een vaststellingsovereenkomst. Daar staat als het goed is je transitievergoeding of (hogere) ontslagvergoeding in genoemd. In de meeste gevallen wordt de transitievergoeding automatisch door je werkgever uitbetaald na beëindiging van je contract. Dit moet uiterlijk binnen een maand na je laatste werkdag gebeuren. Gebeurt dat niet? Dan kun je je werkgever schriftelijk verzoeken om betaling. Als je werkgever weigert te betalen, kun je juridische stappen overwegen.

Onderhandel over je ontslagvergoeding

Een transitievergoeding is bedoeld als financiële steun gedurende het vinden van een nieuwe baan. Je kunt het bedrag (belastingvrij) gebruiken voor omscholing of gewoon laten uitkeren (als extra loon). Of je nu een tijdelijk contract had of jarenlang bij een werkgever in dienst was: het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Twijfel je over jouw situatie? Dan is het slim om juridisch advies in te winnen. Je uiteindelijke ontslagvergoeding pakt na onderhandeling door een arbeidsjurist vaak hoger uit dan de wettelijke transitievergoeding.

Share