Review: Intermittent Fasting dieet

Review van het Intermittent Fasting dieet

Het Intermittent Fasting dieet wint de laatste jaren snel aan populariteit. Wat op zich wel bijzonder is, het Intermittent Fasting is namelijk al zo oud als de mensheid zelf. Het is eigenlijk een manier van eten welke herontdekt is. Ik zal verderop uitleggen hoe dat precies zit. 

Van het Intermittent Fasting dieet wordt geclaimd dat je er van af valt én dat het goed is voor je gezondheid. In deze review zullen we onderzoeken hoe dat met deze claims zit. 

Wat is het Intermittent Fasting dieet?

Intermittent Fasting betekend vasten met tussenpozen. Bij Intermittent Fasting worden perioden waarin je mag eten afgewisseld met perioden waarin je niet mag eten. Dat klinkt misschien heftig en ongezond maar dat is het niet. 

Intermittent Fasting is gebaseerd op het eetpatroon wat we in het verre verleden hadden. Voor de periode voordat de landbouw en de veeteelt hun intrede deden. Ongeveer 10.000 jaar geleden leerde we gewassen verbouwen en vee te houden. Vanaf dat moment waren we in staat ons op regelmatige basis van voedsel te voorzien. In die periode daarvoor leefde we als jager-verzamelaars. Intermittent Fasting is gebaseerd op hoe we als jager-verzamelaars aten. 

Als jager-verzamelaars aten we alleen als de jacht geslaagd was of als we voldoende eetbare wortelen, bessen, zaden of groenten konden vinden. De zomer was een tijd van overvloed en de winter was een tijd van schaarste. Er waren dagen waarop niet gegeten kon worden (als we niets vingen tijdens de jacht) en we aten vaak maar één keer per dag. Als we aan het eind van de dag terugkeerde van een geslaagde jacht. 

Om te overleven, en om het lichaam van energie te kunnen voorzien, maakte het lichaam gebruik van de vetreserves. Dit vet werd in tijden van overvloed opgeslagen. In onze moderne tijd kunnen we op iedere hoek van de straat op ieder gewenst tijdstip aan eten komen. Tijden van schaarste kennen we niet meer. Hierdoor komt het lichaam vrijwel nooit meer in de ‘vet verbranden modus’. Met Intermittent Fasting creëren we voor het lichaam weer deze ‘vet verbranden modus’. 


Het lichaam gaat over tot het verbranden van lichaamsvet als er voor een periode voor 12 uur niets meer gegeten is. De glucose (energie verkregen uit suikers en koolhydraten) voorraden zijn dan uitgeput. 

Er zijn verschillende methoden welke je voor Intermittent Fasting kunt toepassen. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat er altijd een periode moet zijn van minimaal 12 uur waarin niet gegeten wordt. Omdat na 12 uur de vetverbranding opgang komt. Verder hebben alle methoden met elkaar gemeen dat je er altijd wel bij moet drinken. Het liefst water of (groene) thee zonder suiker. Als je aan Intermittent Fasting doet dan is alcohol in ieder geval niet toegestaan. Hieronder een opsomming van de meest populaire methoden. 

Intermittent Fasting Methode 1: éénmaal per dag eten

Bij de methode eet je slechts 1 maaltijd per dag. De rest van de dag eet je niets en drink je wel. Bij deze methode eet je bij voorkeur alleen het avondeten, een uitgebreide maaltijd waarbij je het lichaam voorziet van zoveel mogelijk voedingsstoffen. 

Intermittent Fasting Methode 2: Fast-5 Diet

Iedere dag mag je gedurende een periode van 5 uur eten, de overige 19 uur van de dag eet je niets. Om het eetpatroon van de oermens na te bootsen eet je bij deze methode alleen tussen 3 uur in de middag en 8 uur in de avond. Aangenomen wordt dat de oermens ook in deze tijdsperiode at. Pas na de jacht kon gegeten worden en men ging al vroeg slapen als het donker werd. 

Intermittent Fasting Methode 3: het 5:2 dieet

Bij de 5:2 dieet methode doe je 2 dagen van de week aan vasten. De andere 5 dagen van de week eet je normaal. De 2 dagen dat er gevast wordt moeten aaneengesloten dagen zijn. Omdat het ongezond zou zijn om 48 uur achter elkaar helemaal niets te eten mag je gedurende de 48 uur wel iets eten. Mannen mogen dan 600kcal eten en vrouwen 500kcal. 

Intermittent Fasting Methode 4: om de dag vasten

Bij deze methode eet je de ene dag normaal en de andere dag helemaal niets. 

Intermittent Fasting Methode 5: gematigd vasten

Een gematigde vorm van Intermittent Fasting is om één tot drie vasten dagen per week te vasten. Op de vasten dagen mag je wel iets eten, zolang het maar weinig calorieën zijn. Om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen op de vastendagen kunnen bijvoorbeeld groente smoothies gedronken worden. 



Gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting

Intermittent Fasting heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Gezondheidsvoordelen welke je met Intermittent Fasting kunt behalen zijn:
-    Een verbetering van de verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol
-    Een betere hormoonhuishouding
-    Een anti-aging effect door een efficiëntere vernieuwing van de cellen
-    Een verminderde kans op hart- en vaatziekten
-    Een verbetering van de bloeddruk


Beoordeling van het Intermittent Fasting dieet

Het Intermittent Fasting dieet is eigenlijk meer een verandering van het eetpatroon dan een echt dieet. Het voordeel daarvan is dat er geen speciale boodschappen in huis gehaald hoeven te worden. Er zullen afhankelijk van de gekozen methode over de gehele week gezien een aantal maaltijden worden overgeslagen waardoor er minder boodschappen nodig zijn. Niet echt een dieet vorm waar fabrikanten en supermarkten blij mee zullen zijn dus, maar dat is hun zorg.

Als het gaat om afvallen dan kunnen we op de diversen fora op het internet een hoop bemoedigende reacties en resultaten vinden. Het Intermittent Fasting dieet is dan zeker een aanrader als je gewicht wilt verliezen. Als je er mee begint dan is het aan te raden om met de gematigde methode te beginnen. In het begin zal je lichaam aan moeten wennen aan een langere periode zonder eten. 

Intermittent Fasting is niet geschikt voor diabetes patiënten. Diabetes patiënten zullen op regelmatige basis het lichaam van (kleine) hoeveelheden koolhydraten moeten voorzien zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bij Intermittent Fasting kan de bloedsuikerspiegel ver dalen. Ook is Intermittent Fasting niet aan te raden voor vrouwen welke zwanger zijn of zwanger willen worden. Als je een medische conditie hebt dan is het raadzaam altijd eerst met je behandelend arts te overleggen alvorens je met Intermittent Fasting begint. 

Tot slot hebben we nog de gezondheidsclaims van Intermittent Fasting. Opvallend is dat veel websites melding maken van dezelfde gezondheidsclaims terwijl er nergens wetenschappelijk onderzoek te vinden is waarin de gezondheidsclaims van Intermittent Fasting worden aangetoond. 
 

Share