De huidige hypotheekrentes dalen: wat betekent dat?

De huizenmarkt blijft het nieuws halen. Is het niet omdat er te weinig woningen zijn, bijvoorbeeld voor starters, dan toch omdat er weer ontwikkelingen zijn over de hypotheekrente.


Wat betekent dit voor mensen die een hypotheek zoeken? Is het slim om te wachten met het afsluiten van een hypotheek? Laat je vooral goed informeren en lees reviews van klanten die jou voor gingen om erachter te komen welke bedrijven het meest betrouwbaar zijn.


Hypotheekrentes omlaag


Nu kopt onder andere De Telegraaf, maar ook Radar, dat de hypotheekrentes dit jaar in Nederland flink omlaag gaan. Dat voorspellen topeconomen Harald Benink en Piet Eichholtz. Zij stellen dat de rente nu te hoog is, in verhouding tot wat het de banken kost om geld te lenen op de internationale kapitaalmarkt. "Maar dat hebben de banken nog maar beperkt doorberekend in de hypotheektarieven”, aldus Benink (Bron: ANP Mediawatch / De Telegraaf).


Voor een tienjaarshypotheek betalen consumenten op dit moment 1,8% meer dan de banken zelf aan rente moeten betalen. Banken hebben dus grote marges. Volgens Benink en Eichholtz zullen concurrenten, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, in dat gat springen. Deze bedrijven zoeken naar rendementen voor de langere termijn.


Hypotheken vergelijken


Ben je toevallig op zoek naar een hypotheek, bijvoorbeeld omdat je een woning wilt kopen? Dan is het goed om zorgvuldig rond te kijken naar de beste aanbieder. Doe dat bijvoorbeeld vanaf onze verzamelpagina voor bedrijven die hypotheken aanbieden. Hier kun je zien wat hun klanten aan ervaringen hebben gedeeld.


Vraag naar de huidige hypotheekrente


Laat je bovendien goed informeren, en stel vragen. Vraag bijvoorbeeld naar wat de huidige hypotheekrente is. Sommige hypotheekverstrekkers publiceren direct de huidige rente online, zo kun je de hypotheek rente van NIBC Direct online checken.


Wat zijn jouw bevindingen met het zoeken naar een hypotheek? Deel jouw ervaringen op NederlandReview!


Share