Hoelang gaat een laptop mee?

Hoelang gaat een laptop mee?

Hoelang een laptop meegaat hangt af van een aantal verschillende factoren. Je kunt de vraag eigenlijk opdelen in twee losse vragen:

  • Wat is de gemiddelde levensduur van een laptop?
  • Wat is de gemiddelde levensduur van een laptopbatterij?

Als eerst bespreken we hoe lang laptops moeten meegaan en hoe je de levensduur kunt verlengen. Daarna bespreken we hoe lang de batterij van een laptop moet meegaan en hoe je de levensduur van de batterij van je laptop kunt verlengen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een laptop?

Er zijn een paar verschillende factoren die bepalen hoe lang je een laptop kunt gebruiken voordat deze verouderd is of onbruikbaar wordt voor de functies waarvoor je de laptop wilt gebruiken.

  • De specifieke hardware in de laptop
  • De soorten taken waarvoor de laptop zal worden gebruikt
  • Hoe je met de laptop omgaat

De hardware van de laptop

De belangrijkste factor bij het bepalen van de gemiddelde levensduur van een laptop is wat voor soort hardware (componenten) de laptop in zich heeft. Hoe beter de processor en de grafische kaart (als je aan het gamen bent), en hoe meer RAM en opslagruimte een laptop heeft, hoe langer het relevant blijft voor moderne taken. Hoe meer je dus aan een laptop uitgeeft, hoe langer je mag verwachten dat hij meegaat.

Hier is een algemene uitsplitsing van hoe lang een laptop relevant zal zijn op basis van de prijs die je ervoor betaalt:

  • Minder dan € 700: 2-4 jaar
  • € 700  -€ 1.000: 3-5 jaar
  • € 1.000 of meer: 4-7 jaar

Dit is een grove inschatting wat je van de levensduur van een nieuwe laptop kunt verwachten. Hoe je een laptop gebruikt zal uiteindelijk een belangrijke rol spelen in hoe lang je laptop meegaat.

De taken van de laptop

Hoe veeleisender de taken die je met een laptop uitvoert (zoals gaming, videobewerking, grafisch ontwerp, etc.), des te korter de laptop topprestaties zal leveren. Aan de andere kant is het zo dat hoe minder taken je met een laptop uitvoert (zoals e-mail, surfen op het web, video’s bekijken), hoe langer het een haalbare optie blijft. Een mid-range laptop zou waarschijnlijk ongeveer 3-5 jaar moeten meegaan, maar het is afhankelijk van welke taken je uitvoert.

Hoe ga je met de laptop om?

Het andere ding om rekening mee te houden is hoe je met een laptop omgaat. Hoe beter je je laptop onderhoudt, hoe langer hij meegaat. Koop daarom een goede laptophoes, eet of drink niet boven je laptop en zorg dat je laptop niet in extreme temperatuurverschillen terecht komt. Zorg ook dat deze niet oververhit raakt. Als je merkt dat je laptopventilator overuren draait, dan kan het verstandig zijn om een aparte koeler te installeren. Een goede laptopventilatie is erg belangrijk.

Wat is de gemiddelde levensduur van een laptopbatterij?

De batterij van je laptop is meestal een van de eerste dingen dat slechter gaat presteren. Hoewel dit kan worden verholpen door je laptop constant aan te sluiten, wil je toch investeren in een laptop met een flinke batterij die lang meegaat. Zeker als je veel op pad bent en buiten de deur moet werken.

De levensduur van je laptopbatterij is afhankelijk van veel factoren. De chemische samenstelling bepaalt hoe lang de batterij meegaat, en de batterijcapaciteit neemt af naarmate de batterij ouder wordt. Je zult ook merken dat verschillende programma's en toepassingen de batterij op verschillende manieren leegmaken. Als je video's streamt, verbruikt je meer batterijvermogen dan wanneer je een tekstverwerker gebruikt.

De typische laptopbatterij heeft 500 oplaadcycli. Dit betekent dat je de batterij 500 keer leeg kunt laten lopen en opladen voordat de capaciteit begint af te nemen. Bij regelmatig gebruik van een laptop zal je batterij na 1-2 jaar regelmatig gebruik beginnen af ​​te nemen.

Tekenen dat je een nieuwe laptop nodig hebt

Je zou kunnen proberen om nog een paar jaar uit je laptop te halen, maar dat zal alleen maar tot frustratie leiden. Als je in kwaliteit investeert, zal je vele jaren plezier van je lapt kunnen bleven, maar als deze begint te falen, is het tijd voor een nieuwe. Een laptop kan een dure investering zijn, maar door te kijken naar laptop aanbiedingen kun je toch een krachtige laptop in huis halen tegen een goede prijs. Hieronder lees je weet wanneer het tijd is voor verandering.

Alles gaat langzaam

Net als ouder worden; alles gaat trager. Als het een eeuwigheid duurt voordat applicaties worden geopend of als je laptop uren nodig heeft om op te starten (zo lijkt het misschien), kan het tijd zijn om te upgraden naar een nieuwer model.

Je kunt het nieuwste besturingssysteem niet installeren

Wanneer Microsoft of Apple een nieuw besturingssysteem uitbrengen, worden de minimaal ondersteunde specificaties altijd een tandje hoger. Je hebt misschien niet het nieuwste besturingssysteem nodig, maar het geeft je computer een modern gevoel en de upgrades zijn meestal de moeite waard (meestal). Als je laptop het nieuwste besturingssysteem niet ondersteunt, is het waarschijnlijk tijd voor een upgrade.

Het scherm is niet meer wat het was

Merk je dat je naar het scherm tuurt of speelt met de visuele instellingen? Laptopschermen hebben de neiging vaker te falen dan desktop monitoren.

Regelmatig crashen

Het meest frustrerende is als je laptop er helemaal mee ophoudt. Wanneer je merkt dat je laptop regelmatig crasht, dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe laptop.

Gerelateerd