Hoe kun je wijnen het beste bewaren?

Met de feestdagen in zicht is het goed om eens kritisch naar jouw wijncollectie te kijken. Hoe zorg je ervoor dat die het best in vorm blijft? Tips!

Het is november en dat betekent dat voorzichtig de feestdagen in zicht beginnen te komen. Niet alleen Kerstmis en Oud & Nieuw, maar bijvoorbeeld ook Thanksgiving, dat steeds meer mensen in Nederland vieren.

Daarnaast noemen steeds meer mensen in Nederland zich een echte wijnkenner. Het is een populaire hobby geworden. In veel wijnspeciaalzaken kun je tegenwoordig allerlei soorten wijn kopen.

Waarom moet je door corona extra op jouw wijnvoorraad letten?

Corona gooit dit jaar natuurlijk voor velen roet in het eten. Met grotere groepen dan het eigen gezin samenkomen, dat wordt dit jaar moeilijk. Er wordt nog volop naar oplossingen gezocht. Zo moeten we misschien vlak voor de vieringen in quarantaine.

Een andere oplossing is dat we het dit jaar wat kleiner vieren. Veel mensen hebben echter hun wijncollectie al eerder aangekocht. Die gaat nu dus niet op, of er blijft meer van over dan je had ingeschat

Het is dan extra verstandig om erop te letten dat de wijn zijn smaak niet verliest. En dat je er dus voor zorgt dat je jouw wijn op de juiste wijze bewaart.

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Wijn wordt gedronken in alle lagen van de bevolking. De een drinkt graag een 'slobberwijntje', de ander kan uren vertellen over die ene slok wijn die hij ooit heeft mogen proeven in dat bijzondere bistrootje in Parijs.

Voor ieder wat wils dus. Maar iedereen vindt het natuurlijk prettig als de wijn die je drinkt lekker is.

Dan is het handig om te weten hoe je wijn het beste kunt bewaren, ook als dat wijn uit een pak is. Drie handige tips!

1. Wijn verliest vooral zijn smaak en kwaliteit wanneer deze in contact komt met zuurstof. Een geopende fles moet je daarom zo snel mogelijk weer sluiten, met de kurk bijvoorbeeld.

2. Rode wijn bewaar je rond de 17 graden, buiten de koelkast dus. Bewaar de rode wijn maximaal 3 dagen. Witte wijn en rosé bewaar je juist in de koelkast. Deze is dan tot 6 dagen goed.

3. Heb je een kwaliteitswijn, dan kun je die het beste even laten rijpen onder een constante temperatuur (rond de 13 graden) en in een geschikte omgeving.

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast?

Wie wijn op een professionele manier wil bewaren, kan ervoor kiezen om daar een speciale kast voor in te richten. Er zijn daarvoor verschillende opties. Wat zijn de verschillen?

Een wijnkoelkast is, het woord zegt het eigenlijk al, bedoeld om wijn te koelen. Jouw witte wijntje blijft hierin dus lekker koel en fris.

Een wijnklimaatkast kan niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Zo'n klimaatkast bevat immers een verwarmingselement. Een wijnklimaatkast is daarmee vooral geschikt om wijn op temperatuur te brengen. Je gebruikt een klimaatkast daarom meestal voor kortere periodes, namelijk om ervoor te zorgen dat de wijn op zijn best is wanneer je deze uitschenkt.

Tot slot zorgt een wijnbewaarkast ervoor dat de wijn op de beste wijze wordt bewaard en gerijpt. Zo'n bewaarkast is daarmee vooral bedoeld voor wie waardevolle of speciale wijnen voor een wat langere tijd wil bewaren. In de ideale bewaarkast heerst de ideale en continue bewaartemperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie.

Share