Hoe bouw je weerstand op met groente en fruit?

Het is herfst. Het griepseizoen nadert. Coronabesmettingen stijgen. Genoeg redenen om nu je weerstand op te bouwen. Hoe doe je dat?

Het is natuurlijk te allen tijde gezond en fijn om een sterke weerstand te hebben. In deze coronatijd is het nog extra van belang, want het kan jouw kans verminderen om het virus op te lopen. Bovendien nadert het griepseizoen en dan kun je maar beter voorbereid zijn. 

Je weerstand opbouwen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voorzien is van genoeg en de juiste vitaminen en mineralen. Die kun je op verschillende wijzen verzamelen. Wij geven graag tips!

1. Hoe eet je voldoende groente en fruit?

Groente en fruit zijn niet alleen heel lekker, ze zijn natuurlijk ook zeer gezond. Echt een verantwoord tussendoortje. Groente is in veel gevallen zelfs nog beter dan fruit. Groente bevat immers minder suikers en zit vol met gezonde vitaminen en mineralen. 

Voor sommigen is het een uitdaging om voldoende fruit en groente binnen te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je geen tijd of zin hebt om steeds verse booddschappen te halen.

Een uitkomst kunnen groentepakketten zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een abonnement afsluiten. Daarmee wordt dan dagelijks, wekelijks of wanneer je maar wilt een groentepakket bij jou thuis geleverd. Dat kan bijvoorbeeld een volle groentetas of een fruittas zijn. Net hoe vaak en hoe veel je maar nodig hebt. Vaak ontdek je zo bovendien allerlei groenten die je nog niet kende!

2. Wat heb je aan voedingssupplementen?

Een gezonde voeding hoef je in principe niet aan te vullen met voedingssupplementen. Maar soms wil je gewoon iets extra's voor je lichaam doen. Of het lukt je gewoon écht niet om aan je dagelijkse portie groente en fruit te komen.

Voedingssupplementen kunnen dan handig zijn. Ze zijn lang houdbaar en op veel plaatsen verkrijgbaar. Zo hoef je nooit zonder te zitten.

Bovendien kun je met voedingssupplementen focussen op bepaalde vitamimen en mineralen. Kies als je zwanger bent bijvoorbeeld voor foliumzuur met vitamine D. Of kies als je veel sport voor een supplement van magnesium. Multivitamines kun je slikkken om overal tegelijk aan te komen.

Let wel op dat je niet te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. Zo kun je van bijvoorbeeld vitamine A een te grote dosis krijgen. Meer is dus niet altijd beter!

3. Verhoogt sporten de weerstand?

Sporten houdt je lichaam fit. En een fit lichaam wordt minder vaak of gauw ziek. Regelmatig bewegen helpt dus om ziekteverwekkers te bestrijden, zo is al vaak aangetoond.

Sporten om je weerstand te verhogen gaat vooral om regelmatig bewegen. Zo houd je een goede conditie. Heel zware sportieve prestaties, zoals het lopen van een marathon, kunnen de weerstand echter juist (tijdelijk) verzwakken.

4. Extra tip: zorg voor genoeg slaap! 

Het is misschien een dooddoener, maar ook jouw nachtrust heeft effect op jouw weerstand. Ook al eet je je de hele dag ongans aan aubergines, boerenkool, sinaasappels en peren, als je vervolgens te weinig slaapt, is je weerstand meestal nog steeds niet optimaal. Zorg er dus voor dat je genoeg rust krijgt als je jouw weerstand zo hoog mogelijk wilt laten zijn!  

Share