De wondere wereld van de lasdoos

Hoe is de elektriciteit bij jou in huis geregeld? De meeste mensen zijn zich er niet van bewust waar hun stroom nou precies vandaan komt. Ze weten waarschijnlijk wel of ze groene of grijze stroom hebben, maar verder is een stopcontact een stopcontact en een stekkerdoos een ding waar je meerdere stekkers op kunt aansluiten. Toch is het handig om iets meer te weten over de elektriciteithuishouding in je huis. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de lasdozen om je draad te verbinden. Maar wat is nou het nut van zo’n lasdoos? Lees daar hier wat meer over.


De normaaldoos

Er zijn verschillende soorten lasdozen. De originele lasdoos is vierkant of rond en wordt ook wel een normaaldoos genoemd. Hierop kun je een installatiebuis aansluiten die een standaarddiameter van 16 centimeter hebben. Dat aansluiten doe je door middel van invoeropeningen die spruiten worden genoemd en een deksel dat twee boutjes bevat.


Speciale soorten lasdozen

Als er veel leidingen moeten worden aangesloten dan heb je misschien niet voldoende aan een normaaldoos en moet je uitwijken naar een centraaldoos. Deze loopt als een stervorm naar alle schakelaars en andere aansluitingen die er in een vertrek te vinden zijn. Ook de aansluitassen bevinden zich hier. En mocht ook de centraaldoos niet voldoen dan is een bunaladoos misschien een goede optie voor je. Vaak vind je deze grote dozen in fabrieken.


Verschillende configuraties

naast verschillende speciale lasdozen zijn er ook nog lasdozen die een aparte configuratie hebben. Sommige lasdozen hebben maar één enkele aansluiting. Deze dozen staan bekend als een einddoos of blinddoos. Hier loopt je elektriciteit eigenlijk dood. Er zijn ook lasdozen met twee aansluiten die tegenover elkaar liggen. Dit zijn trekdozen en je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als er een plek is waar veel bochten zijn tussen twee dozen of de leidingen simpelweg te lang zijn. Je hebt ook zogenoemde vorkdozen. Deze dozen hebben aan de ene kant twee aansluitingen terwijl er aan de andere kant, dus tegenover de kant met één sluiting, twee sluitingen zitten. Een laatste doos die we hier even benoemen is dan nog een hoekdoos. Er zijn nog veel ingewikkeldere constructies, maar dit zijn de meest bekende en meest gebruikte dozen.


Wat doe je met een lasdoos?

Zoals je hierboven misschien al wel duidelijk is geworden is een lasdoos bedoeld om kabels met elkaar te verbinden. Hetgeen dat door de doos verbonden wordt zijn installatiekabels en elektriciteitskabels. Het maakt hiervoor niet uit of het kabels boven de grond of buiten zijn. Vaak komt er op het punt van een kasdoos ook de stroom binnen die van buiten het huis binnen wordt gebracht. In het kort is het dus eigenlijk een centraal elektriciteitspunt van waaruit stroom je huis of een ander gebouw binnen komt. Vanuit daar kun je het dus weer verspreiden naar andere ruimtes in het gebouw zodat je overal over stroom kunt beschikken.


Het aanleggen van een lasdoos in wat voor een vorm dan ook is niet makkelijk en meestal heb je daar wel een professionele installateur of elektricien voor nodig. Dus weet waar je mee bezig bent of laat het aan een professional over.


Share