Facturatie uitbesteden? Let hier op!

Als ZZP'er ben je druk bezig met het runnen van je eigen bedrijf. Naast de werkzaamheden waar je goed in bent, moet je ook nog eens facturen maken en zorgen dat deze op tijd betaald worden. Dit kan veel tijd en energie kosten, tijd die je liever aan andere zaken besteedt. Daarom kan het verkopen van facturen, oftewel factoring, een goede oplossing zijn. In deze blog bespreken we de kosten en voordelen van factoring en geven we tips om een betrouwbare partij te kiezen.

De kosten van factoring

Het verkopen van facturen brengt kosten met zich mee. De factormaatschappij koopt de factuur namelijk van je over, en betaalt je een percentage van de factuurwaarde. Dit percentage kan verschillen per factormaatschappij en per factuur. Het kan bijvoorbeeld liggen tussen de 95-99% van de factuurwaarde. Daarnaast kan er nog een vast bedrag per factuur gerekend worden.

Hoewel het misschien duur lijkt, kan factoring uiteindelijk toch voordeliger zijn dan zelf achter je geld aan gaan. Je hoeft niet te wachten op de betalingstermijn en kan je direct over het geld beschikken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je zelf kosten maakt om achter openstaande facturen aan te gaan, zoals incassokosten. Als je dit meeneemt in de berekening, dan kan factoring voordeliger zijn dan zelf achter je geld aan gaan.

De voordelen van factoring

Het verkopen van facturen heeft meerdere voordelen. Ten eerste hoef je je niet meer druk te maken om het betalingsproces. De factormaatschappij neemt dit van je over en zorgt ervoor dat de betaling op tijd binnenkomt. Hierdoor kun jij je focussen op je werkzaamheden.

Een ander voordeel is dat factoring zorgt voor een stabielere cashflow. Je ontvangt namelijk direct je geld, in plaats van te hoeven wachten op de betalingstermijn van je klanten. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker aan je eigen betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Kies een betrouwbare partij

Als je besluit tot een factuur verkopen, is het belangrijk om een betrouwbare partij te kiezen. Vraag bijvoorbeeld rond in je netwerk, of zoek op internet naar ervaringen van andere ondernemers. Het is belangrijk dat de factormaatschappij goed communiceert en transparant is over de kosten en voorwaarden. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de snelheid van uitbetaling. Sommige factormaatschappijen betalen al binnen 24 uur uit, terwijl bij andere maatschappijen de uitbetaling langer kan duren. Dit kan invloed hebben op je cashflow en dus ook op je bedrijfsvoering.

Factoring ZZP

kan een goede oplossing zijn om tijd te besparen en je cashflow te verbeteren. Het is echter wel belangrijk om goed op de kosten en voorwaarden te letten en een betrouwbare partij te kiezen. Zo kun je er zeker van zijn dat factoring voor jouw bedrijf een goede keuze is.

Share