De vijf beste Streamingdiensten in Nederland

We kijken tegenwoordig op een compleet andere manier televisie dan een paar jaar geleden. Analoog en live televisiekijken is verleden tijd worden door de opkomst van streamen en filmpjes kijken op het internet. Een paar jaar geleden was er nog maar een handvol streamingdiensten beschikbaar in Nederland, maar het aanbod breidt zich razendsnel uit. Hieronder nemen we een aantal van de beste streamingdiensten van het land onder de loep, maar eerst lees je wat een streamingdienst goed maakt en wat niet.

Waarom is de ene streamingdienst beter dan de andere?

Streamingdiensten hebben de manier waarop we onszelf entertainen revolutionair veranderd. Deze platforms maken gebruik van een compressie-algoritme dat de omvang van audio- en videobestanden verkleint. Dit resulteert in een vlottere overdracht via het internet. Deze opwindende samensmelting van technologie en entertainment illustreert de snelle digitale transformatie die Nederland doormaakt.

Streamingdiensten onderscheiden zich van elkaar in het aanbod aan kwaliteit, maar ook kwantiteit. Meer keuze is goed, maar het is ook prettig voor de kijker als er topseries en goede films te zien zijn. Soms kun je overigens het aanbod verbreden door een VPN downloaden te gebruiken. Met een VPN kun je bijvoorbeeld Amerikaans aanbod zien in Nederland, omdat je de locatie van je IP-adres aanpast. 

Naast het aanbod speelt de kwaliteit van streamen zelf een belangrijke rol. Is het platform snel en kun je gemakkelijk casten naar je televisiescherm? Daarnaast onderscheiden de platformen zich door de prijs per maand en de kwaliteit van de klantenservice. Het is fijn als je de dienst kunt bereiken en de klantenservice je in het Nederlands te woord staat bij een probleem.

De top 5 streamingdiensten

Hieronder lees je meer over de beste streamingdiensten, volgens de standaarden die hierboven zijn genoemd.

1. Netflix

Netflix

, handhaaft consequent zijn positie met een indrukwekkend en ruim aanbod en veel verschillende genres. Het platform blinkt uit in streamingkwaliteit, zodat het kijken naar een 4K-film of een serie in HD een onderbrekingsvrije traktatie is. Netflix heeft een gebruiksvriendelijke interface en de voortreffelijke klantenservice. De maandelijkse abonnementskosten zijn echter iets hoger dan die van de concurrenten.

2. Amazon Prime Video

Amazon Prime Video

is zonder twijfel de rivaal van Netflix en krijgt de tweede plaats dankzij een uitgebreide selectie van exclusieve en originele content, zoals het paradepaardje The Rings of Power over het Lord of The Rings-universum. Hoewel de streamingkwaliteit indrukwekkend is, Is de gebruikersinterface soms wat onhandig. De abonnementskosten zijn op zich redelijk, maar het aanbod zou wat ons betreft wel iets gevarieerder mogen zijn.

3. Disney+

Disney+

staat bekend als het platform voor gezinnen en zit bomvol nostalgie. Hier vind je natuurlijk alles van Disney zelf maar ook het Marvel Cinematic Universe en de Star Wars-series. Daarnaast zijn er ook losse series, zoals The Dropout.
Disney+ heeft een handige interface, is niet te duur maar heeft helaas weinig aanbod buiten Marvel, Star Wars en Disney zelf om.

4. Videoland

Videoland

is de Nederlandse aanbieder in deze lijst. Hier vind je veel Nederlandse films en series maar ook een klein aanbod aan internationale titels. De klantenservice werkt vlekkeloos, maar helaas is het platform wel heel sterk gefocust op Nederlandse content.

5. Apple TV+


Ten slotte verdient Apple TV+ een speciale vermelding, vooral omdat de dienst veel eigen series en films maakt, zoals The Morning Show of Ted Lasso. Het grootste nadeel is dat het aanbod erg klein is en alles is afgestemd op Apple-producten. Als je geen Apple TV hebt is afspelen op je scherm alleen mogelijk met een HDMI-kabel.

Tot slot: de technische kant van het streamen

Hoe komen deze series en films eigenlijk op je scherm terecht? We doken de technische kant van het verhaal op en dat zorgt voor enkele verrassende inzichten. Lees snel verder om deze technische kant van het streamen te ontdekken.

Gegevenscompressie is waar het bij techniek allemaal om draait. Alle streamingdiensten blinken uit in het verkleinen van een film of serie tot handelbare gegevenspakketten. Zo maakt Netflix bijvoorbeeld gebruik van een geavanceerd compressiealgoritme dat de streamingkwaliteit aanpast aan je internetsnelheid. Dit zorgt voor veel minder bufferen en lekker snel kijkplezier.

Het UX/UI-ontwerp speelt ook een grote rol. Dit vormt de manier waarop je interacteert met het platform. Neem bijvoorbeeld de intuïtieve interface van Disney+, die is uitgerust met gebruiksvriendelijke navigatiemenu’s en een door algoritmes samengestelde lijst met aanbevelingen die speciaal op jou zijn afgestemd. Dit soort details maken het verschil.

Het is de combinatie van geavanceerde technologie en intuïtief ontwerp die de beste streamingdiensten onderscheidt. In de toekomst kan dit allemaal nog sterk veranderen. Wat zal bijvoorbeeld de komst van Artifical Intelligence doen voor de streamingdiensten en de kijker en welke diensten zullen er nog meer aankomen? De toekomst zal het uitwijzen.

Share