Bedreigingen Voor De Veiligheid Van Je Smart Home En Hoe Je Je Ertegen Kunt Wapenen

Een smart home oftewel een slim huis is een woning of gebouw waarin een of meerdere processen zijn geautomatiseerd. Het kan gaan om een slimme thermostaat die automatisch in- en uitschakelt op bepaalde tijdstippen of wanneer de buitentemperatuur verandert. Ook slimme verlichting valt hieronder, net als alarmsystemen die functioneren op basis van sensoren. Omdat slimme apparaten, ook wel domotica genoemd, verbonden zijn met het internet, zijn ze kwetsbaar voor hackers en cyber aanvallen.

Digitale revolutie

De komst van het internet heeft een ware revolutie teweeggebracht in de manier waarop we ons leven inrichten. Het internet stelt ons niet alleen in staat om met elkaar te communiceren, waar ter wereld je je ook bevindt. Het maakt het ook mogelijk voor apparaten om, zonder tussenkomst van de mens, met elkaar te communiceren. Dit verschijnsel noemen we ook wel het IoT, ofwel het Internet der Dingen.  

De inzet van domotica is hiervan een mooi voorbeeld. Domotica zijn slimme apparaten die bepaalde acties binnen een gebouw automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan lampen die automatisch aangaan als je een ruimte betreedt en weer uitschakelen als je de ruimte verlaat. Of aan rolluiken die vanzelf naar beneden gaan als het donker wordt. Of een slimme speaker die je informeert over eventuele files voordat je de auto instapt. En als je weer thuiskomt, heeft de robotstofzuiger netjes de woonkamer voor je schoongemaakt. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Slimme apparaten kunnen veel dagelijkse taken uit handen nemen en er is dan ook veel vraag naar. Maar net zoals je laptop en smartphone zijn ze ook ontvankelijk voor cyberaanvallen en hackpogingen.

Risico’s

De meeste mensen zijn zich wel bewust van de noodzaak om hun laptop, pc of smartphone te beveiligen. Bij slimme apparaten wordt dit nog wel eens over het hoofd gezien. En dat is heel riskant, want hackers kunnen wel degelijk de controle over slimme apparaten overnemen. In het geval van een slimme espressomachine is dat misschien nog niet zo zorgelijk. Het wordt een ander verhaal als cybercriminelen toegang hebben gekregen tot je slimme alarmsysteem. Ze kunnen dan vanaf een afstand het alarmsysteem in- of uitschakelen en je zelfs buitensluiten uit je eigen huis. Ook is het mogelijk om via de camera’s mee te kijken met wat er allemaal in een woning gebeurt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle slimme apparaten die over camera’s en microfoons beschikken. Dus ook voor je smart TV, de babymonitor en je slimme speaker. 

Cybercriminelen kunnen hun controle ook uitbreiden naar andere slimme apparaten die via hetzelfde netwerk verbonden zijn. Als ze toegang hebben gekregen tot de accounts van deze apparaten, beschikken ze ook over bijvoorbeeld je wachtwoord, naam- en adresgegevens en betaalinformatie. Met deze informatie kunnen ze weer identiteitsfraude plegen. Ook DDoS-aanvallen zijn een veelvoorkomend verschijnsel. Het netwerk of de server wordt dan overbelast, waardoor het systeem tijdelijk niet meer werkt.

Veilige verbinding

Ontwikkelaars van slimme apparaten doen hun best om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Helaas worden ze zelf ingehaald door de tijd. De markt voor slimme apparaten is zo sterk in beweging, dat ze haast moeten maken om hun product op de markt te brengen. Voor je het weet, is een bepaalde technologie alweer verouderd. Hierdoor hebben ontwikkelaars minder tijd over om hun producten uitgebreid te testen. En daar ondervindt de consument uiteindelijk de gevolgen van.

Wat je als consument wel kunt doen, is ervoor zorgen dat het netwerk waarop de slimme apparaten zijn aangesloten, veilig is. Dit kun je het best bij de basis aanpakken, namelijk bij de router. Door een VPN te installeren op de router, bescherm je in één keer alle apparaten die ermee verbonden zijn. Je kunt ook ieder apparaat afzonderlijk voorzien van een VPN, maar lang niet alle modellen bieden deze mogelijkheid. Een VPN, of virtueel privénetwerk, zorgt voor een versleutelde gegevensoverdracht en encryptie. Selecteer voor VPN Nederlandse servers voor de snelste internetverbinding. Het is ook mogelijk om een buitenlandse server te selecteren, als je je locatie wilt afschermen of aanpassen. Het installeren van een VPN op je router kost maar een paar minuten. 

Overige manieren

Slimme apparaten zijn doorgaans niet goedkoop, en ze brengen risico’s met zich mee voor je online veiligheid. Bedenk dus in de eerste plaats of je het apparaat ook echt nodig hebt. Als dat zo is, zorg er dan ook voor dat het apparaat regelmatig geüpdatet wordt. Alleen zo kun je profiteren van de nieuwste inzichten op het gebied van cyberveiligheid. Hou er rekening mee dat beveiligingsupdates niet altijd automatisch worden uitgevoerd. Check daarom zelf regelmatig op de hardware en firmware in aanmerking komen voor een nieuwe update. Beperk ook de hoeveelheid informatie die je in je accounts invoert tot het minimum. 

Share