Alles wat je moet weten over een minnelijke incasso
Weigert een klant te betalen of is het bedrijf in kwestie failliet gegaan? Dan kun je te maken krijgen met een minnelijke incasso. De kans is groot dat je weet wat een incasso is, maar de term ‘minnelijke’ ervoor maakt het misschien nieuw. Toch is het handig om te weten wat dit is voordat je een incassotraject start. Daarom lees je in deze tekst alles wat je moet weten over een minnelijke incasso.
Wat is een minnelijke incasso?
Kort door de bocht is een minnelijke incasso niets meer dan een incassotraject waarbij er geïncasseerd wordt zonder tussenkomst van de rechter. Vandaar dat een dergelijke incasso ook wel bekend staat als een buitengerechtelijk incassotraject. Het grote voordeel hiervan is dat een incasso over het algemeen een stuk sneller en efficiënter verloopt. Er hoeft immers geen rechter aan te pas te komen. Wil je een incassobureau inschakelen? Dan is de kans groot dat het incassotraject start in het minnelijke incassotraject.
Aanmaningen versturen en debiteur bellen
Nu je weet wat een minnelijke incasso is, wordt het tijd om te kijken wat er tijdens deze fase van het incassotraject precies gebeurt. Schakel je een specialist op het gebied van incasso’s in om een factuur alsnog betaald te krijgen? Dan worden er aanmaningen naar de debiteur verstuurd. Een incasso specialist neemt daarnaast contact op met de debiteur. Dit doen ze niet alleen door te bellen, maar ook door brieven en e-mails te versturen.
Streven naar directe betaling
Schakel je een incasso specialist van Bierengsroup in? Dan proberen zij er altijd voor te zorgen dat de openstaande vordering zo snel mogelijk betaald wordt. Het streven is naar een directe betaling, zodat je er zeker van bent dat jij je geld ook daadwerkelijk krijgt. Het kan zijn dat de debiteur vraagt om een betalingsregeling te treffen. Hiervoor wordt altijd overlegd met jou. Je ontvangt je geld weliswaar niet rechtstreeks, maar toch zit er een voordeel aan een betalingsregeling. De debiteur erkent de vordering namelijk, waardoor er geen discussie kan ontstaan als hij de afspraken niet nakomt.
Wanneer een gerechtelijke incasso?
Omdat de meeste bedrijven niet zitten te wachten op een gerechtelijke incasso, blijft het vaak bij een minnelijke incasso. Toch is dit niet altijd het geval. Als het sturen van aanmaningen en het contact opnemen met de debiteur geen effect heeft, wordt er meestal alsnog een gerechtelijk incassotraject gestart. Verwacht overigens niet dat een incassobureau, maar zo naar de rechter stapt, want dat is niet het geval. Er wordt vaak eerst een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Op deze manier kan bepaald worden of het wel of geen zin heeft om een gerechtelijke procedure te starten om een openstaande vordering te innen.