Alles wat je moet weten over de motorscooter

Motorscooters zijn de nieuwe favorieten in het tweewielig vervoer. Steeds meer mensen stappen over op deze vorm van vervoer omdat het een handige en snelle manier is om jezelf te verplaatsen. Maar weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen een normale scooter en een motorscooter? En welk rijbewijs heb je nodig? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de motorscooter. Lees verder!

Motorscooter vs. bromscooter

Er is 1 belangrijk verschil tussen motorscooters en bromscooters. Het draait vooral om hoe krachtig de motor is. Een motorscooter heeft meestal een motor met meer dan 50cc inhoud, terwijl een brom- of snorscooter een kleinere motor heeft . Motorscooters hebben dus een grotere motor, ergens tussen de 125cc en nog groter, zoals 300cc. Hoe groter de motor, hoe sterker en sneller de motorscooter kan zijn. Elektrische scooters met meer dan 4 kW vermogen worden ook als motorscooters beschouwd.

Het juiste rijbewijs

Om een motorscooter te kunnen rijden, heb je een motorrijbewijs nodig. Er zijn drie soorten: A1, A2 en A. Met een A1-rijbewijs mag je een motorscooter tot 125cc en met een vermogen tot 11 kW besturen. Voor een A2-rijbewijs geldt een vermogenslimiet van 35 kW. Een A-rijbewijs heeft geen beperkingen en hiermee kun je letterlijk elke motorscooter rijden.

Voordelen van een motorscooter

Er zijn veel voordelen wanneer je een motorscooter hebt. Ten eerste kun je snel door het verkeer rijden en zo ook files vermijden. Hoewel je niet veel sneller mag zijn dan andere voertuigen, kom je meestal toch sneller op je bestemming dan met een auto. Ook hoef je je geen zorgen te maken over parkeerkosten, want je kunt meestal gratis parkeren met een motorscooter. Bovendien gebruiken motorscooters veel minder benzine dan auto's, wat betekent dat je geld bespaart.

Motorscooter kopen

Er zijn verschillende bekende merken, zoals Kymco, Vespa, Peugeot en Piaggio. Je kunt online een motorscooter kiezen op basis van het merk, de kleur en de grootte van de motor. Een andere optie is om een motorscooter te leasen. Hiermee kun je de kosten spreiden over 12 tot 36 maanden, zodat je niet in één keer het volledige bedrag hoeft te betalen. Het is een handige manier om een motorscooter te hebben en de vrijheid en snelheid te ervaren zonder meteen al je geld te hoeven uitgeven.

Accessoires

Wanneer je eenmaal een motorscooter hebt gekozen, kun je ook kiezen voor een aantal extra's, zoals een alarm, sloten of hoezen. Op deze manier kun je optimaal gebruikmaken van de motorscooter, en kun je de veiligheid vergroten en de kans op diefstal verkleinen. Dus, sta jij op het punt om een motorscooter aan te schaffen? Lees dit artikel dan nog eens goed door om je goed voor te bereiden!

Share