Wat is een digitale portemonnee en waarom heb je er een nodig?
Wat is een digitale portemonnee en waarom heb je er een nodig?
In de kranten of op websites duiken steeds vaker artikels op over de digitale portemonnee of e-wallet. Als je alles met je bankrekening regelt, ga je er vanuit dat je zoiets niet nodig hebt. Toch kan het geen kwaad om je te informeren, want momenteel kan het begrip voor heel wat verwarring zorgen.
Als het namelijk aan de Europese Commissie ligt, heeft iedere burger weldra een "European Digital Identity Wallet". Zeg niet te snel dat je alweer een kaart moet bewaren, want het is de bedoeling je officiële papieren te reduceren, en dat is toch eigenlijk een positieve zaak.
Een ander Europees project onderzoekt de mogelijkheid om een digitale euromunt te introduceren. Waarom niet? In China heb je al de e-yuan, dus we kunnen daar de kunst afkijken.
Tenslotte heeft ook Marc Zuckerberg zijn mensen aan het werk gezet om een digitaal betaalmiddel te ontwikkelen als onderdeel van Facebook. Het product was tot voor kort bekend als Calibra, maar kreeg na een rebranding de naam Novi mee. Deze munt kan er snel doorkomen, zelfs al zijn meerdere Amerikaanse senatoren daar niet blij mee.
Welke naam het systeem ook draagt, het gaat er steeds om dat je je betaalinformatie kunt opslaan en digitale transacties verrichten. Vooral als je online koopt, maar ook verkoopt, is een digitale portemonnee praktisch. Contant geld of een fysieke creditcard heb je niet langer nodig. Voor de meeste verrichtingen volstaat je mobiele telefoon.
Voordelen
Het maakt geen verschil hoeveel rekeningen je hebt bij de bank, of zelfs niet bij hoeveel banken je wel aangesloten bent, want je hebt altijd een overzicht welke bedragen zich waar bevinden, of ze interest opbrengen of gereserveerd zijn voor een specifieke betaling zoals bijvoorbeeld je huishuur of hypotheek.
Digitaal betalen is uitermate veilig en eenvoudig in het gebruik. Dankzij de internetverbinding gaan de banktransacties ook razendsnel, en daarbij maakt het geen verschil of het om een overschrijving gaat naar Zeeland of een verwachte storting vanuit Nieuw-Zeeland. Bepaalde e-wallets geven je de mogelijkheid om verschillende profielen aan te maken. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt of een bijverdienste kun je zo gemakkelijk het zakelijke van het persoonlijke scheiden.
Waar kun je je digitale portemonnee gebruiken?
Digitale portemonnees werden voor het eerst populair voor gebruik met de grote eCommerce platforms. Vandaag de dag kun je ze echter gebruiken voor aankopen bij online verkopers in vrijwel elke sector. Ze zijn er niet alleen voor tastbare producten. Bijvoorbeeld, de beste online casino's accepteren eWallets voor betaling naar en van je account.
Populaire digitale portemonnees
-
PayPal is waarschijnlijk in Nederland het best bekende digitaal betaalsysteem. Het is ook één van de oudste aanbieders.
-
Een andere e-wallet die relatief goed ingeburgerd is, is Google Pay. De meeste Android-telefoons zijn hiermee uitgerust. Net als veel andere mobiele portemonnees, maakt Google Pay gebruik van NFC-technologie om betalingen te verrichten.
-
Als je een Android phone hebt, is de kans groot dat het om een toestel van Samsung gaat. Dan kun je beroep doen op Samsung Pay dat niet alleen NFC toestaat, maar ook MST of Magnetic Secure Transmission, een technologie die nog geavanceerder is.
-
Voor de iOS-gebaseerde toestellen is er vanzelfsprekend Apple Pay. Andere noemenswaardige producten zijn Amazon Pay, Fitbit Pay, FreshBooks Payments, Venmo en Lastpass.