Veilig stoken met kachelhout, waar moet je op letten?

Ondanks dat sommige mensen lopen te klagen over open haarden en barbecues, is er niets lekkerder dan 's winters voor de (open) haard te zitten. Met steeds meer goedkope houtkachels die beschikbaar komen, is dit voor bijna iedereen binnen handbereik. Een houtkachel wordt niet zomaar aangeschaft, de maat, uitstraling en rendement zijn allemaal factoren die meespelen.


Datzelfde kan helaas niet altijd gezegd worden over het brandhout wat mensen gebruiken. Voor brandhout geldt voor veel mensen dat gratis haardhout te prefereren is boven hout kopen. Je eigen boom, die toch al in de weg stond, omzagen, of hout sprokkelen in het bos, lijkt een goedkope manier om het warm te krijgen.


Hierbij moet je wel wat regels in acht nemen.


Allereerst is niet iedere houtsoort geschikt voor de open haard. Sommige boomsoorten geven schadelijke stoffen bij verbranding. Naaldbomen zijn ook niet geschikt vanwege de hars die in de boom zit. Dit gaat spatten bij verbranding en kan brandgevaar opleveren. Bovendien hebben deze bomen veel roetvorming wat het rookkanaal snel vervuilt.


Vervolgens moet je zorgen dat je haardhout een vochtigheidspercentage heeft van maximaal 20%. Dit is moeilijk zelf te meten zonder de juiste apparatuur. Hout wat je zelf sprokkelt, of die boom die je om hebt gezaagd, moet maanden tot wel twee jaar drogen.


Dan het formaat van de houtblokken. De standaard maten die gebruikt worden zijn 8-12 centimeter diameter, en een lengte van 25-33 centimeter. Afhankelijk van de haard, kunnen er grotere blokken in, maar te grote blokken leveren een slecht resultaat op, en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.


De haard maken we elke keer schoon, en het rookkanaal wordt natuurlijk ook regelmatig gereinigd. Dus willen we ook schoon hout branden, en geen "vuil" hout. Met vuil hout bedoelen we hout wat beschilderd of geïmpregneerd is. De stoffen die vrijkomen als dit hout wordt verbrand, kunnen het rookkanaal aantasten en stoten giftige stoffen uit in uw kamer en buiten.


Onbehandeld hout

wat buiten ligt te drogen kan schimmels of ongedierte aantrekken. Hoewel dat bij het verbranden in rook opgaat, ziet het er niet mooi uit. En als u blokken met ongedierte naar binnen haalt en deze even laat liggen, loopt u nog risico ook dat dit ongedierte zich in uw huis verspreid.


Let tijdens het branden op de vlammen, deze moeten helder geel en stabiel zijn.


Hout bestellen

is voor de meeste mensen de makkelijkste en beste manier. U krijgt dan een goed product waar u geen omkijken meer naar heeft.


Verder kunt u elk hout kiezen wat u wilt, maar elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieken. Sommige soorten branden langer, of geven juist meer warmte af. 


Klik hier voor het beste kachelhout


Het aansteken van de haard wordt vaak onderschat. Ga niet met kranten of spiritus aan de gang, maar schaf aanmaakhoutjes aan. De "Zwitserse methode" is tegenwoordig het meest geaccepteerd als de beste manier om de haard aan te maken.


Share