Een bedrijfslening afsluiten?

Een bedrijfslening afsluiten?

Het hebben van een onderneming levert geld op, maar kost ook geld. Denk maar aan de apparatuur die u moet aanschaffen en het gebouw dat u misschien wilt kopen om uw bedrijf in te vestigen. Het is niet altijd mogelijk om dat van de winst te betalen. Misschien bent u net gestart en heeft uw bedrijf nog geen kapitaal opgebouwd. Of de uitgave is te groot om in een keer te kunnen betalen. Dan is een zakelijke lening de oplossing.

Zakelijke lening of krediet


Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsleningen. Zo kunnen ondernemers rood staan op hun zakelijke rekening. Dit is een geschikte optie als de inkomsten en uitgaven niet helemaal gelijk op lopen en er geen al te grote bedragen nodig zijn. Is er wel een groter bedrag nodig of is het geld voor langere tijd nodig, dan komen de zakelijke banklening en het zakelijk krediet in aanmerking. Bij een zakelijke lening krijgt u een bedrag op uw rekening gestort dat u vervolgens in maandelijkse termijnen moet terugbetalen. U kunt het niet opnieuw opnemen. Bij een zakelijk krediet neemt u het geld op zodra u het nodig hebt en lost u vervolgens af. Daarna kunt u het geld opnieuw opnemen. Welke van de twee leenvormen u moet kiezen, hangt af van het doel waarvoor u het geld nodig hebt. Gebruikt u het om de aanschaf van een machine of een bedrijfsauto mee te financieren? Dan is een lening de meest passende optie. Hebt u echter geld nodig om regelmatig tijdelijke tekorten op te vangen, dan is een krediet meer geschikt.

Zakelijke hypothecaire lening


Net als voor de aanschaf van een woning, kunt u voor de aanschaf of verbouwing van een bedrijfspand ook een hypotheek nemen. Maandelijks betaalt u hier aflossing en rente voor. Een verschil met een hypotheek voor een woonhuis is dat de looptijd korter is. Het varieert per bank hoe lang de looptijd kan zijn, maar deze ligt vaak tussen de 10 en 25 jaar.

Andere financieringsmogelijkheden


Naast de gebruikelijk bedrijfsfinancieringen via een bank zijn er meer mogelijkheden. Zo zou u als startende ondernemer geld kunnen lenen bij familie of vrienden of u zoekt particuliere investeerders die geld in uw onderneming willen steken. Een andere manier om aan geld te komen is via crowdfunding. Moet u vaak lang op de betaling van facturen wachten? Dan kunt u in zee gaan met een factoringmaatschappij. Deze factor betaalt uw facturen snel aan u uit, waarna hij het bedrag bij uw klanten int.

Wat heeft u nodig voor een bedrijfsfinanciering?


Een bedrijfslening krijgt u niet zomaar. U moet daarvoor kunnen aantonen dat u het geld ook weer kunt terugbetalen. Daarom zal de bank om verschillende documenten vragen. Dat kan gaan om informatie over de omzet, de jaarcijfers of bankafschriften. Bij beginnende ondernemers kan ook om een ondernemersplan gevraagd worden. Bij een grotere bedrijfsfinanciering wil de bank extra zekerheid hebben. Dat kan zijn in de vorm van een taxatierapport van het bedrijfspand, als een zakelijke hypotheek wordt afgesloten. Ook kan er een borgstelling gevraagd worden.

Een bedrijfslening afsluiten?


Het afsluiten van een bedrijfslening is niet iets wat u dagelijks doet. Een verkeerde keuze kan grote financiële consequenties hebben. Laat u daarom goed informeren door een bank of tussenpersoon zodat u de juiste bedrijfsfinanciering kiest!

Share