CO2-prestatieladder: Hoe je certificering voor managementsystemen kunt behalen

De CO2-uitstoot in Nederland moet voor 2030 behoorlijk omlaag. Daar ligt ook een grote verantwoordelijkheid voor bedrijven. Ze moeten dringend verduurzamen. Om daarbij te helpen, kunnen bedrijven gebruikmaken van de CO2-prestatieladder. Een geaccrediteerde instelling kan een certificaat uitgeven. Voordat het zover is, moeten er maatregelen worden genomen. Welke stappen moet je zetten om een certificering te behalen?

Meer inzicht krijgen

Allereerst moeten bedrijven meer inzicht krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld de CO2-calculator van Klimaatplein of de Milieubarometer van de gemeenten raadplegen. Daarnaast zijn er betaalde hulpmiddelen, zoals de CO2-prestatieladder of een adviseur. Deze gereedschappen laten zien wat binnen jouw onderneming de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is een transporteur. Die zal veelal gebruikmaken van diesel. Diesel zorgt voor een grote druk op het milieu. Sommige vervoerders zorgen voor tot wel negentig procent van de CO2-uitstoot. Door inzicht te krijgen in de eigen uitstoot, kan er worden nagedacht over duurzame maatregelen.

De CO2-prestatieladder zorgt voor meer inzicht en meer bewustzijn. De hele gedachte achter deze ladder is dat je met meer aandacht voor het milieu aan het werk gaat. In eerste instantie gaat het om het redden van de planeet, maar er is ook een incentive: als bedrijf kun je een gunningsvoordeel krijgen (middels een fictieve korting bij een aanbesteding) als je hoger op de CO2-prestatieladder staat.

CO2-reductiemaatregelen nemen

Bedrijven kunnen hun CO2-uitstoot verlagen door bijvoorbeeld het inkoopbeleid aan te passen. Alleen nog lokaal inkopen, alleen producten aankopen met een keurmerk, of grootverpakkingen gebruiken, helpt al enorm. Bovendien heeft het transport een groot aandeel in de CO2-uitstoot. Overstappen op elektrisch rijden kan je helpen om hoger te komen op de CO2-prestatieladder, om zo een iso 9001 certificering te halen voor het managementsysteem.

Natuurlijk helpen reductiemaatregelen alleen als de bewustwording van de milieuschade omhooggaat. We moeten allemaal zuiniger zijn op onze planeet. Oftewel: minder grondstoffen en materialen gebruiken en werken met producten die langer meegaan. Bespaar op afval, en als je dat nog niet doet: begin met het scheiden ervan.

Werken met Plan-Do-Check-Act

Wanneer je werkt volgens de Plan-Do-Check-Act-cyclus, zet je stappen om een verbetercultuur op te starten. Je maakt eerst een plan. Daarna voer je het plan uit en verzamel je procesdata. Daarna check je: je controleert of de resultaten voldoen aan het doel dat je voor ogen had. Aan het eind actualiseer je: je stuurt de uitvoering bij of schaalt op of juist af. Je werkt steeds met herhalende processen binnen het bedrijf, die gericht zijn op minder CO2-uitstoot én verbetering van het managementsysteem.

Share