5x tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor de gezondheid. Zo erg zelfs, dat we wel kunnen stellen dat het onmisbaar is. Tuurlijk, we slapen allemaal weleens een nachtje slecht en zijn de rest van de dag afhankelijk van het koffieapparaat. Je bent dan ook zeker niet de enige. Wanneer zich dit echter op lange termijn aan blijft houden zul je vanzelf merken dat je je zowel fysiek als mentaal minder fit gaat voelen. Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt, misschien zelfs een aantal waar je niet vanaf wist. Met behulp van deze 5 tips kun jij je nachtrust verbeteren!

1. Slaap op vaste tijden
Deze tip ken je misschien al en heb je dan waarschijnlijk genegeerd. Zeven dagen per week op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen, het is ook best pittig. Uitslapen tot 13:00 ‘s middags op de zaterdag en zondag zit er niet meer in, maar het is het zeker waard. Uit studies is namelijk gebleken dat mensen die in het weekend flink uitslapen moeite hadden om de dagen daarna goed te slapen. Zo krijg je telkens weer de neiging om in het weekend al die gemiste slaap in te halen, terwijl dit er in realiteit voor zorgt dat je biologische klok in de war raakt. Na een aantal weken raak je er helemaal aan gewend en zul je dit zonder moeite moeten kunnen voortzetten.

2. Drink geen alcohol
Hoewel veel mensen alcohol als een goed slaapmiddel zien, werkt het eigenlijk het tegenovergestelde. Je valt wel snel in slaap, maar de kwaliteit van je slaap gaat sterk achteruit. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoord raakt, waardoor je problemen kunt krijgen met je slaappatroon. Stop een paar uur voordat je gaat slapen met drinken of probeer minder te drinken.

3. Verduister je slaapkamer
Wanneer je te veel wordt blootgesteld aan licht van bijvoorbeeld lantaarnpalen, opalders, wekkers en berichtjes, zorgt dat voor de aanmaak van serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat je wakker bent wanneer het licht is. Als het donker wordt, wordt serotonine pas omgezet naar melatonine. Het is dus van groot belang dat je slaapkamer goed verduisterd is. Koop dus een wekker die geen of weinig licht geeft, zet je telefoonmeldingen ’s avonds uit en gebruik verduisterende rolgordijnen. Deze rolgordijnen zorgen ervoor dat je ’s ochtends vroeg de zonnestralen buiten houdt en ’s nachts geen last hebt van de lantaarpalen of andere lichtbronnen.

4. Sport overdag veel, maar niet vlak voor het slapengaan

Beweging

is belangrijk voor een goede gezondheid en een goed gewicht, en heeft uiteindelijk ook voordelen voor je nachtrust. Echter, als je laat op de avond sport wordt de hoeveelheid adrenaline in je lichaam verhoogd. Probeer dus vooral overdag te bewegen, en pak ’s avonds je rust.

5. Zorg ervoor dat de temperatuur van je slaapkamer goed is
Dit klinkt misschien gek, maar heeft veel meer impact op je slaap dan je denkt. In de zomer is het super warm en snak je naar de airco, en in de winter lig je onder drie lagen dekens nog te bibberen. Klinkt het zo al herkenbaar?

Uit onderzoek is gebleken dat de ideale temperatuur van de slaapkamer rond de 18 graden ligt. Dit is natuurlijk per persoon anders en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, maar meestal slaap je het beste in een slaapkamer van tussen de 17 en 21 graden celsius.

 

Foto door: Ivan Obolensky

Share