NederlandReview

  Groene energie

  Groene energie in Nederland, het komt er steeds meer! De energiebronnen als aardolie, aardgas en kolen raken op en men moet op zoek naar andere manieren van energie opwekken. Maar waarom zou u nu al overstappen op duurzame energie? Of is groene en grijze stroom allemaal hetzelfde al op het elektriciteitsnet? Zijn zonnecollectoren (zonnepanelen) niet een enorme investering en zie ik daardoor dusdanig mijn energietarieven dalen zodat ik het uiteindelijk terugverdien? Dat leest u allemaal bij ervaringsdeskundigen die al hoogstpersoonlijk ondervonden hebben wat fabels zijn en wat echt zo is. Geloof niet direct de mooie verkooppraatjes of mooie websites, maar lees ervaringen en bedenk of u wilt overstappen!

  Meer info over Groene energie bedrijven

  Groene energie betreft energie die opgewekt is met behulp van schone en onuitputtelijke energiebronnen. Onuitputtelijke energiebronnen zijn energiebronnen die niet op kunnen geraken, simpelweg omdat de energiebron altijd aanwezig zal zijn. Een voorbeeld van een energiebron die wel op kan geraken, is aardgas. Deze fossiele brandstof zit in de grond, maar kan opraken als de brandstof te veel gebruikt wordt. Een voorbeeld van een schone en onuitputtelijke energiebron, is de zon. De zon levert ons zonne-energie, een goed voorbeeld van groene energie die zowel schoon als onuitputtelijk is. Groene energie wordt ook wel duurzame energie genoemd en de energiebronnen die groene energie leveren, worden ook wel duurzame energiebronnen genoemd.

  Diverse vormen van groene energie
  Er zijn verschillende energiebronnen die groene energie kunnen leveren. De drie belangrijkste bronnen voor groene of duurzame energie, zijn de volgende:

  1. De zon: de zon levert ons zonne-energie, ofwel energie die opgewekt wordt met behulp van de stralen van de zon. Zonne-energie wordt verzameld door middel van zonnepanelen en kan zowel gebruikt worden om elektriciteit op te wekken als om woningen te verwarmen met een zonneboiler. 
    
  2. De wind: de wind levert ons windenergie, ofwel energie die opgewerkt wordt met behulp van de kracht van de wind. Windenergie wordt gebruikt om elektriciteit te gebruiken, bijvoorbeeld voor elektrische apparaten of lichtbronnen.
    
  3. Het water: het water levert ons waterkrachtenergie, ofwel energie die opgewerkt wordt met behulp van de kracht van het water. Door water te laten stromen en deze stroming te gebruiken om bewegingen te genereren, wordt er waterkrachtenergie opgewekt. 

  De populairste vorm van groene energie betreft zonne-energie, maar ook de andere vormen van groene energie worden veelvuldig afgenomen. 

  De voordelen van groene energie
  Groene energie is steeds populairder geworden onder zowel particulieren als zakelijke gebruikers en dit is niet voor niets. Neemt u groene energie af in plaats van de grijze energie van fossiele brandstoffen, dan profiteert u van enkele voordelen. De belangrijkste voordelen van het afnemen van groene energie, zijn de volgende:

  • Groene energie is goed voor het milieu. Neemt u groene energie af, dan stoot u minder CO2 uit en beschermt u de aarde tegen opwarming of global warming. 
    
  • Groene energie kan niet opraken. Fossiele brandstoffen kunnen op een bepaald moment verdwijnen, maar groene energie is onuitputtelijk en kan dus altijd opgewekt worden.
    
  • Groene energie is voor iedereen te gebruiken. Omdat de groene energiebronnen openbaar zijn, kan iedereen de energiebronnen gebruiken om energie op te wekken. Wilt u bijvoorbeeld zonne-energie opwekken, dan heeft u alleen de juiste hulpmiddelen nodig. 

  Wekt u zelf groene energie op, bijvoorbeeld door zonnepanelen op uw dak te plaatsen, dan kunt u veel geld besparen. In plaats van energie af te nemen, kunt u in dit geval namelijk zelf energie opwekken en bespaart u veel geld op de jaarlijkse eindafrekening van uw energieverbruik. Duurzame energie als windenergie en waterkrachtenergie zijn wat lastiger om zelf op te wekken, maar dit komt simpelweg omdat de benodigde hulpmiddelen voor deze vormen van groene energie wat lastiger te verkrijgen zijn.